Pčelarstvo kao odličan izvor prihoda za mlade poljoprivrednike

0
428

Pčelarstvo i proizvodnja meda pokazala se kao veoma isplativa.  Mladi pčelar, Miloš Tanasijević, iz sela Saraorci, počeo je da se bavi ovim poslom iz hobija, sa svega par košnica, da bi tokom vremena to preraslo u ozbiljnu proizvodnju meda. Danas, Miloš sa još dvoje svojih prijatelja povećava broj društava i pravi ozbiljne planove za budućnost.

Adama Maganic 1120x180

Od početka Korone, cenu i potražnju u velikoj meri je formirala i novonastala situacija, pa je med znatno više tražen proizvod u svakodnevnoj upotrebi. Med iz Srbije se dosta izvozi i u zemlje zapadne Evrope. Pčelinja društva kod nas su mahom zdrava i jaka, a paše bogate.

Iako se razlikuje od drugih vidova poljoprivredne proizvodnje, pčelarstvo ima svoje zahteve. Potrebna je puna posvećenost poslu, znanje, a pre svega smirenost prilikom otvaranja košnica. Miloš ističe da je, kao i u svemu drugom, i u pčelarstvu  potrebno udruživanje, pa se na taj način posao lakše rasporedi i brže obavi.

MPS baneri II

Med nije jedini proizvod iz košnice

Na samom početku bavljenja pčelarstvom veoma je važno da se nabave nove košnice kako bi se izbegle bolesti. Tokom leta neophodno je da se očiste pčele od opasnog krpelja „Varoe“ I tako dobiju zdrava društva. Iako je proizvodnja meda unosan i isplativ posao, početna ulaganja nisu tako mala, ali se za relativno kratko vreme uloženi novac vrati.

PROČITAJTE I...  Projekat udruženja Bio pčelinja klinika podržala Trag fondacija

U ovom trenutku država pomaže pčelarima sa 800 dinara po jednoj košnici. Subvencije mnogo znače za sve koji počinju od nule. U ovom poslu, kao I u svakom drugom dolazi do nepredviđenih okolnosti koje desetkuju prihod I dovode do stagnacije, pa su podsticaji jedna vrsta impulsa u proizvodnji.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Za razliku od prošle godine kada je cena meda bila iznad očekivanja, ove godine ona ne odgovara uloženom radu i troškovima proizvodnje.

Pored meda i njegovih lekovitih svojstava, pčelari prave od saća i propolisa, i druge zdrave proizvode koji dolaze iz košnica. U svetu pčelarstva sve je atraktivnije bavljenje API terapijom, koja podrazumeva složeno znanje lečenja ljudi pčelinjim proizvodima.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Koliko god da se poljoprivreda modernizuje pčela ostaje nezamenljiva za oprašivanje poljoprivrednih kultura. Zavisnost celog lanca poljoprivrede u tom pogledu je velika, pa bez oprašivanja nema ni dobrog i visokog prinosa.

Opširnije pogledajte u video prilog na početku.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Miloš Tanasijević, pčelar, selo Saraorci

Prethodni tekstOtkrivena vinova loza stara 15 vekova u blizini velike srpske svetinje
Sledeći tekstPozivaju se stočari da prijave neisplaćene podsticaje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime