Uhapšen falsifikator koji je 3 godine prodavao lažni med

0
2711
Agrosaveti---Trziste-i-izvoz-meda---01
Foto: Vertigo produkcija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su P. M. (54) iz Smedereva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Adama Maganic 1120x180

Sumnja se da je uhapšeni, kao odgovorno lice preduzeća koje se bavi prodajom meda, još od 2018. godine prodavao lažni med umesto pravog. Med je pravljen od nekoliko vrsta šećera i drugih dodataka, prenosi RTS.

Takođe, sumnja se i da je u tom periodu otkupljivao med od samostalnih proizvođača i da je lažno prikazao da je otkupio 480 tona meda u 67 otkupnih listova, čija je ukupna vrednost oko 330 miliona dinara.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

P. M. se sumnjiči da je, na osnovu ovog navodnog otkupa, podizao gotov novac sa računa firme i na taj iznos neosnovano ostvarivao odbitak poreza, čime je oštetio budžet za više od 52 miliona dinara.

Takođe, kako se sumnja, fiktivno je prodao firmu i nije dostavio svu poslovnu dokumentaciju službenim licima, pravdajući se da ju je predao novom vlasniku, pa mu se na teret stavlja i krivično delo onemogućavanje vršenja kontrole.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden osnovnom javnom tužiocu u Smederevu.

PROČITAJTE I...  Pčelari pretrpeli tešku sezonu

Borba SPOS-a i države se nastavlja

U decembru 2020. godine, najveća ulazna cena meda u jedan od najvećih megamarketa u Srbiji bila je svega 500 dinara, što je naravno bilo nemoguće, jer su otkupne cene meda bile veće. Tada Srbija ulazi u zajedničku akciju sa Interpolom, koja je trajala oko 6 meseci, kada je SPOS prijavio preko 500 sumnji na falsifikate. Prema izjavama iz laboratorije, oko 40% pristiglih uzoraka bilo je falsifikat. Kreću da pljušte prijave, veterinarska inspekcija radi kao nikada do tada, i sada se čeka da se sve to procesuira, navodi se u saopštenju SPOS-a.

BTZ 1120x180px

SPOS podseća da je vlasnik firme MED HONEY iz Vučaka kod Smedereva, Predrag Mijailović, uhvaćen na delu falsifikovanja meda, o čemu su detaljno ranije pisali, a naš portal preneo u članku: Falsifikovan med preplavio tržište – Cena jedino merilo. Otkrivene su brojne malverzacije, firma MED HONEY je zatvorena, a otkriven je lanac falsifikovanja meda u sadejstvu lica iz više gradova koji se još uvek procesuira zakonski.

PROČITAJTE I...  Pčelarska proizvodnja sa 1.000 košnica

Takođe, SPOS u svom saopštenju navodi da je u jednoj od njihovih najvećih firmi za plasman meda otkrivena ogromna utaja poreza od nekoliko desetina miliona dinara plus što samo trenutno ista firma ima najmanje desetak prijava neispravnog meda, itd.

Adama Forapro 1120x180

„Sada je na nama da ostanemo istrajni, da prijavljujemo svaku sumnju na neispravan med, da delimo ovu i slične vesti kako bismo što više građana upoznali sa time ko falsifikuje med, te da bismo na kraju te nimalo lake borbe, došli i do cilja – Srbija bez falsifikata meda, a falsifikatori iza rešetaka!“, zaključuje SPOS u svom saopštenju.

Prethodni tekstIzbegnuta katastrofa: Vojska nastavlja dopremanje vode žednoj stoci na Suvoj planini
Sledeći tekstOtvoren prvi distributivni centar domaćih organskih proizvoda u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime