Šljive su ove godine izuzetno rodile, a u to smo se uverili i u šljiviku Centra za poljoprivredu Lajkovac. Na hektaru koliko imaju pod šljivama, zastupljene su čačanska lepotica i stenlej.
Berba čačanske lepotice je počela, a godina je bila zadovoljavajuća kaže naša domaćica Slobodanka Milošević iz Centra za poljoprivredu Lajkovac. Uprkos obilnim kišama, prinos je odličan, te su padavine uticale samo na povećan broj tretmana, što za lepoticu znači jedan tretman više. Iako stenlej dominira u potražnji, i lepotica unazad nekoliko godina pronalazi svoj put do kupaca.
Lepotica daje oko 30 do 40 kilograma po stablu, a rezidba koju primenjuju u Centru je „vaza“, kako bi grane bile dostupnije prilikom berbe. Šljive iz ovog šljivika idu na sušenje, a sve je više ljudi koji se okreću nekoj vrsti prerade, kako bi finalizovali svoj proizvod.
Međutim, i dalje je mali broj ljudi uključen u konkretnu preradu, iako je potražnja za šljivom u nekom malo drugačijem i zanimljivijem obliku, i te kako velika. Zaista je šteta, posebno kada je otkupna cena niska, da šljiva ne bude prerađena u nešto atraktivnije, kaže naša sagovornica.
Kultura berbe i kontrola
Ono što je takođe važno, posebno kada je izvoz u pitanju, jeste način berbe. Tačnije ujednačenost plodova, krupnoća i sve ono što zahteva npr. tržište Rusije. Samo na taj način neće biti vraćenih kamiona i te vrste neprijatnosti. Dakle, kultura berbe i kontrola tokom berbe, mora da postoji.
Centar za poljoprivredu iz Lajkovca bavi se i proizvodnjom sadnica šljive. Za ovu godinu su spremili oko 3500 sadnica stenleja, čačanske lepotice i čačanske rodne. Reč je o dvogodišnjim sadnicama za kojima je velika potražnja.
Opština Lajkovac, ali i susedne opštine, daju subvencije za podizanje novih zasada, što verovatno utiče i na spomenutu potražnju. Centar proizvodi i sadnice drugog voća, ali šljiva dominira, što svakako dokazuje da se tradicija u proizvodnji šljive u ovom delu Srbije još uvek održava.
Opširnije pogledati u prilogu.