Srbija ima Najviše košnica po glavi stanovnika Na Svetu

0
194
Agrosaveti---umiru-pcele---02
Foto: Vertigo produkcija

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prisustvovala je otvaranju 3. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu i tom prilikom je istakla da se u Srbiji beleži kontinuirano povećanje proizvodnje meda, najavljujući da će i u budućem periodu izdvajanja za podsticaje u tom sektoru biti značajna.

Adama Maganic 1120x180

Prema rečima ministarke poljoprivrede, pčelarstvo je doživelo snažan razvoj u poslednjih nekoliko godina, te se med pozicionirao kao značajan izvozni adut Srbije, sa prosečnom godišnjom proizvodnjom preko 7.000 tona. Ministarka je podsetila da je Srbija zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti.

Aktivnosti SPOS-a primer dobre organizacije

„Iz godine u godinu, izdvajanja Ministarstva poljoprivrede za brojne podsticaje u pčelarstvu su sve veća, a pored nacionalnih mera, pčelari su bili u mogućnosti da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koji realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom“, kazala je ministarka na skupu u organizaciji Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Društva pčelara Aleksinac i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), pod pokroviteljstvom opštine Aleksinac.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Tanasković je ukazala da je i bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom da je izvozna tražnja povećana. Ona je dodala da je Vlada Republike Srbije pomogla SPOS-u pri otvaranju sopstvenog pogona za prikupljanje i plasman meda sa cele teritorije Srbije što je pčelarima omogućilo da sami plasiraju svoj med, bez posrednika, te da tako postignu najvišu cenu za svoj proizvod.

PROČITAJTE I...  Metodi veštačkog izrojavanja pčela

Tanasković je navela i da aktivnosti SPOS-a mogu da posluže kao primer dobre organizacije i maksimalnog zalaganja udruženja za dobrobit svojih članova.

galenika Plavo ulje 1120x180

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović naveo je da država danas izdvaja preko 7 miliona evra podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25% učestvovala u troškovima izgradnje Pogona za plasman meda.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstČuda prirode: Otrovna PTICA
Sledeći tekstTradicija u proizvodnji BELOG LUKA i ETNO KUĆA u selu Vrbica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime