Sporazum Kijeva i Moskve o deblokadi izvoza žitarica visi o koncu

0
69
Agrosaveti - Izvoz zita u Egipat i kinu 01

Sporazum Kijeva i Moskve o izvozu žitarica, postignut pre nekoliko dana, doveden je u pitanje, pošto je samo nekoliko sati nakon dogovora raketirana luka Odesa.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za „varvarstvo“ nakon što je izvršila raketni napad na luku Odesu 23. jula, samo nekoliko sati nakon što je postignu sporazum o deblokadi izvoza žita između Moskve i Kijeva, piše Slobodna Evropa.

Prema uslovima sporazuma postignutog 22. jula, Rusija je pristala da neće ciljati luke dok su pošiljke žitarica u tranzitu. Kijev je, takođe, tražio međunarodne garancije da Kremlj neće koristiti bezbedne koridore za napad na Odesu, glavnu crnomorsku luku.

ExelGrow Adama 1120x180

Ipak, Kijev je objavio da su pripreme za nastavak izvoza žitarica i dalje nastavljaju, uprkos očiglednom kršenju ugovora. Moskva nije komentarisala raketni napad na Odesu.

Koliko je ovaj sporazum važan, govori podatak da ga UN opisuje kao „svetionik nade“. Ceo problem je što ogromne količine pšenice i drugih žitarica u ukrajinskim lukama blokiraju ruski ratni brodovi i mine koje je Kijev postavio kako bi odvratio napade.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Ruski i ukrajinski zvaničnici su se prethodnih nedelja uzajamno optuživali za blokiranje isporuka žitarica:
– Moskva je optužila Ukrajinu da nije uklonila morske mine u lukama i insistirala na sopstvenom pravu da proverava da li brodovi koji dolaze nose oružje.
– Ukrajina je tvrdila da su ruska blokada luka i lansiranje projektila sa Crnog mora onemogućili isporuke.

PROČITAJTE I...  Rusi vraćaju voće u Srbiju

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres „nedvosmisleno je osudio“ raketne napade na ukrajinsku luku Odesu. Potparol Un-a Farhan Hak je rekao da su žitarice „očajnički potrebne za bavljenje globalnom krizom hrane i za ublažavanje patnji miliona ljudi u potrebi širom sveta“, prenosi Slobodna Evropa.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je državnim medijima u Kremlju da očekuje da će dogovor početi da funkcioniše „u sledećih nekoliko dana“.

Izvor: Slobodna Evropa / Agronews

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstBanatska cigaja: Od štalskoj uzgoja nema zarade, 190 grla ovaca na ispaši
Sledeći tekstTransfer Milana Mačvana od košarkaša do poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime