Cena šarana skočila kao nikad, najavljuje se novo poskupljenje

0
281
Šaran
Foto: Wikipedia/ Autor: http://www.cgpgrey.com, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37261554

Period je godine kada je povećana potražnja za ribom, a cene divljaju. Svež šaran je dostigao cenu od 749 dinara i najavljuje se novo poskupljenje. Proizvođači predviđaju da, najverovatnije, nećemo imati dovoljno domaće ribe na proleće i da su problemi, na koje godinama ukazuju, konačno došli na naplatu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Iako je u ovom trenutku na tržištu ima dovoljno domaće ribe, pre svega šarana, kao i uvozne sveže i zamrznute ribe, cene su izuzetno visoke. Pritom, najavljuje se novo poskupljenje posle Svetog Nikole. Aleksandar Stajčić, direktor DTD ribarstva i potpredsednik Grupacije za ribarstvo pri PKS kaže za „Politiku“ da su svi problemi na koje ovaj sektor ukazuje godinama došli na naplatu. Prema njegovim rečima, proizvodnja šarana konstantno godinama beleži pad i sada je prepolovljenja. Nemamo dovoljno ni pastrmke, pa je delom uvozimo iz Bosne i Hercegovine.

Uvozimo 70 odsto ribe

Prema podacima PKS-a više od polovine uvezene ribe je u konzervi, sledi zamrznuta, riblji fileti i na kraju sveža. Uvozimo sa Tajlanda, iz Španije, Vijetnama, ali i zemalja u regionu. Sveža morska riba stiže iz Grčke, Hrvatske i Turske.

Adama Sultan 1120x180

Krum Anastasov, direktor ribnjaka Kapetanski rit iz Kanjiže i predsednik Grupacije za ribarstvo pri PKS smatra da je neshvatljivo da se ogroman potencijal koji Srbija ima u ovoj grani ne koristi, te da je proizvodnja ribe u odnosu na najlošiju godina pala za 30 odsto. Prema njegovim navodima, smanjena proizvodnja i rast troškova proizvodnje kumovali su ovakvim cenama.

PROČITAJTE I...  Prodaja ribe umanjena i do 80%

„Mislim da na proleće uopšte nećemo imati ribe, ali na sve apele koje smo upućivali do sada svi su ostali gluvi i to je očekivano. Uz sve probleme su i subvencije simbolične, jer ribnjaci dobijaju 10 dinara po kilogramu proizvedene i prodate konzumne ribe. Sigurno je da će biti veća potreba za uvozom koji je sada oko 70 odsto“, objašnjava Krum.

pylon galenika jan 023

U ribarnicama se najviše traži svež šaran, a za njim pastrmka. Kako kažu u Delhaize Serbia, u njihovim prodavnicama cena sveže pastrmke je 500 dinara za kilogram, losos pastrmka 650, šaran je kod njih 700 dinara, a komplet za riblju čorbu će biti dostupan po ceni od 350 dinara.

Izvor: Politika / Ekapija

KWS banner 728x90
Prethodni tekstIskustva farmera sa 1.100 tovljenika u selu Magnojević u Bosni
Sledeći tekstZaštita VINOVE LOZE od NISKIH temperatura i priprema za REZIDBU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime