Ukinuta zabrana izvoza pšenice i kukuruza

0
1124
kukuruz psenica
Foto: Pixabay

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o ukidanju mere zabrane izvoza pšenice i kukuruza, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Adama Asorbital 1120x180

Takva odluka je doneta usled analize trenutnog stanja i zaliha pšenice nakon žetve, saopštilo je ministarstvo. Slobodan izvoz će biti na snazi do početka jeseni, kada će se izvršiti nova procena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica, te u skladu sa tim i preduzeti dalje korake.

Takođe, na sednici Vlade je doneta i odluka o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kakva su očekivanja za cenu pšenice

Cena pšenice je najniža tokom žetve i neposredno nakon nje. Prema navodima agroekonomskog analitičara Žarka Galetina, ukidanje ograničenja je trebalo ranije da se desi. Ponuda pšenice je sada suzdržana, čeka se da cena ode gore. Po njegovom mišljenju, ova okolnost će pospešiti frekventnost trgovanja na domaćem tržištu, što može ubuduće da dovede do rasta cena.

On kaže da trenutno ne vidi veliku perspektivu za kratkoročni efekat rasta cene pšenice zbog dešavanja na međunarodnom tržištu, jer ukrajinske luke se oslobađaju za izvoz pšenice i kukuruza što bi moglo da utiče na povećanje ponude.

1120x180px

U svakom slučaju, izvoznici će sada malo lakše moći da pregovaraju za nove poslove, jer njima treba vidljivost koju nisu imali čak ni kada su kvote bile na snazi.

PROČITAJTE I...  Oranice obećavaju dobar rod

Najznačajnija tržišta za izvoz naše pšenice tokom juna bili su Rumunija, Italija, S. Makedonija i BiH, dok se kukuruz najviše izvozio nizvodno u Rumuniju, a uzvodno u Austriju.

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstZaštita ŠEĆERNE REPE od pegavosti lista na parcelama koje se navodnjavaju
Sledeći tekstBatat – egzotično povrće koje je ujedinilo četiri sestre sa severa Bačke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime