Uvoz krompira ove godine obara rekord. Zašto?

0
81
krompir
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ova godina će oboriti rekord po uvozu krompira, posebno iz Belorusije i Rusije. Stručnjaci ističu da razlog leži u sušnoj prošloj godini zbog koje je rod domaćeg krompira podbacio i ne može da zadovolji potražnju na tržištu.

Adama Maganic 1120x180

Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja merkantilnog krompira u Srbiji pala na niske grane, a da su prognoze za buduće još lošije. Veliki je problem i nedostatka semena u Holandiji, Francuskoj i Belgiji, odakle je najviše uvoženo semenskog krompira.

Prema njegovim rečima, ako se problem ne reši sisitemski, svake godine ćemo uvoziti ogromne količine krompira.

Paradajz 1120x180

„Od septembra do danas u Srbiju je uvezeno čak 32.288 tona krompira, a do kraja sezone sigurno je da će uvoz prebaciti 40.000 tona. Do sada je 2022. godina držala taj neslavni rekord sa uvozom od 33.000 tona“ rekao je Vukićević za Novosti.

Prema procenama stručnjaka, Srbija će ove godine platiti oko 10 mil EUR uvezeni krompir.  Trenutna cena koju domaći uvoznici plaćaju za kilogram krompira kreće se od 10 do 15 centi. Sa druge strane, u Srbiji se taj isti krompir na veliko nudi za 50 do 80 dinara, dok je u maloprodaji cena i više od 100 dinara.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: Novosti 

PROČITAJTE I...  Zašto je važno ZAGRTANJE KROMPIRA i kako se pravilno ručno radi
Prethodni tekstZa uspešan uzgoj MIROĐIJE primenite ove savete
Sledeći tekstProlećni saveti: Pomozite usevima da budu jaki i zdravi na prirodan i ekonomičan način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime