Za uspešan uzgoj MIROĐIJE primenite ove savete

0
1550
mirodjija zacinska lekovita biljka
Foto: Pixabay

U svakoj čorbi mirođija, kaže naša narodna izreka, ne bez razloga. Mirođija daje aromu gotovo svakom jelu i svaka bašta i kuća bi trebalo da gaji bar po jednu biljku. Ona nije puno zahtevna, ali traži nekoliko specifičnih uslova. Ako ih znate, nagradiće vas svojim predivnim mirisom i ukusom.

Agil 1120x180

Sveže začinsko bilje daje posebnu aromu svakom jelu. Čaj pruža veće uživanje, a konzervirano povrće iz bašte dobija poseban ukus. Mirođija je začinska biljka bez koje ne mogu da se zamisle mnoga jela, a posebno jela s graškom. Osim toga, ova biljka je izrazito lekovita. Dovoljno je samo reći da smanjuje nervozu i sprečava nesanicu, a to nisu jedina njena pozitivna dejstva koja ima na naš organizam.

Kako se gaji mirođija?

Prva stvar kod mirođije je da preferira hladnije temperature. Možete da je uzgajate u zatvorenom tokom zime, a na terasi ili u bašti kada prođe mraz. Kod nas se dešava da su leta mnogo vruća, a toplo vreme mirođiju tera u cvetanje. Ako je u bašti onda će najbolje uspevati tokom proleća i jeseni.

BioPlug 728x90px

Mirođiji treba šest do osam sati sunčeve svetlosti. Ako želite da je gajite u saksiji, a ne možete da joj obezbedite toliko svetlosti, razmislite o kupovini dopunskog osvetljenja. U tom slučaju treba imati na umu da za svaki sat prirodnog svetla mirođija treba da bude oko dva sata pod veštačkim izvorom svetlosti.

PROČITAJTE I...  Uzgoj šipurka u Ražnju

Zemlja u bašti ili saksiji treba da je kvalitetna i dobro drenirana. U zemlju možete da dodate malo peska ili perlit. To će omogućiti da se voda ne zadržava, jer mirođija ne voli da “sedi” u stalnoj vlazi.

Orius 1120x1080

Sadnja iz semena ili rasada?

Najbolje je da posadite seme. Ako kupite sadnicu, teško je posle da je presadite u veću saksiju ili zemlju, jer biljka ima dugačak koren.

Seme mirođije se sadi tako što ga utisnete u tlo i samo ga malo prekrijete zemljom. Posadite par semena, jer uglavnom klijavost nije 100%. Kada biljke dostignu 10-ak centimetara – proredite sadnice.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ukoliko imate manju saksiju, najbolje je gajiti jednu biljku. Ako imate baštu ili velike saksije, možete gajiti više mirođija ili je mešati sa ostalim povrćem i začinskim biljem. Na primer, sa mirođijom možete da posadite par komada crnog luka. Lepo se slaže i sa kupusom. U bašti nikako nemojte da je sadite pored šargarepe.

Pre nego što posadite više biljaka, imajte u vidu da razmak između mirođija treba da bude 60 cm.

PROČITAJTE I...  Napravite sami SIRUP od BOROVIH IGLICA: Jača imunitet, protiv prehlade i kašlja

Pravilno zalivanje je pola posla

Zalivanje je specifično. Pošto ima duboki koren, mirođija treba da se zaliva dovoljno dugo da voda dopre do korena, ali ne često. Pauza između zalivanja tera koren da se bolje razvija i da ide dublje u zemlju.

Mirođija je jednogodišnja biljka i ako želite više mirođija, a da ne kupujete seme, pustite je da cveta. Ako dopustite biljkama da prođu kroz fazu cvetanja, kada se osuše, seme će da padne na tlo ispod njih. Zatim će ponovo samo da klija, a na vama je samo da proredite bijke kada dostignu 10ak cm visine. Možete i da isečete glavice sa semenom i da ga sačuvate za sledeću sadnju.

Uzgoj mirođije nije težak proces. Uglavnom su joj potrebni voda, svetlost i odgovarajuća temperatura. Ako možete da joj pružite ove tri stvari, trebalo bi da imate sretnu biljku.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstPoljoprivredne škole: Lekcije za pokretanje svog biznisa
Sledeći tekstGovedarstvo iz ugla mladog poljoprivrednika: Tov teladi, bikova i farma krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime