Uzgoj ovaca rase Virtemberg u Mošorinu

0
928
Agrosaveti---virtemberg---Mosorin---03
Timac AGRO

U selu sa najvećim brojem grla stoke po glavi stanovnika, Mošorinu, obišli smo domaćinstvo Stevana Ranisavljeva koji je pravi ljubitelj životinja. Na njegovom imanju možete videti pse, konje, golubove, svinje, kao i ovce. Iako najviše voli konje, ovo stado ovaca, kao i tov svinja je nešto od čega se živi na ovom gazdinstvu. Stevan trenutno ima oko 50 grla virtemberg ovaca sa željom da proširi stado.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Pre dvadeset godina sam imao cigaju, pa sam je rasprodao. A pre petnaest godina sam nabavio virtemberg, tada ništa nije bilo umatičeno. Zatim sam uzeo ovna i krenuo sa nultom grupom, danas su sve umatičene.” – priča nam Stevan.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Prosek jagnjadi na ovoj farmi je 1,7 čime je Stevan veoma zadovoljan. Ovce ne vodi na ispašu. Odlučio se za stajski način držanja, jer to iziskuje manje obaveza, a ni uslova za ispašu baš i nema. Naš domaćin vodi računa o ishrani ovaca, što smatra najvažnijim, kako bi one uzvratile dobrim rezultatima.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Tokom leta spremim sena, deteline, tako da su one meni uvek na jaslama. Tu je i kukuruz i zob, koju vole i koja im obezbeđuje proteine, to dobijaju dva puta dnevno.” – kaže naš domaćin.

Banner_728x90

Agrosaveti---virtemberg---Mosorin---01

Ni sa prodajom jagnjadi nema problema. Većina muške jagnjadi ide za klanje, odnosno prodavao je otkupljivaču iz Temerina. Cena je varirala, ali sada je oko 300 dinara za kilogram.

Biofor baner 728x90

“Cena je letos bila jako niska, sada je oko 300 dinara i to je ok, ako dobijemo subvencije. One nam puno znače, ali kasne puno.” – kaže Stevan.

PROČITAJTE I...  Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije pomaže na samom startu

UZ OVCE, STEVAN SE BAVI I TOVOM SVINJA

Bavi se Stevan i svinjarstvom. Ima 10-ak krmača, a odlučio se za tov. Trenutna cena merkantile je jako niska, te ima smisla uložiti u tov svinja. Ali nije uvek tako, jer i cena tovljenika dosta varira, te se nikad ne zna šta donosi sutra, kaže naš domaćin. On godišnje utovi oko 150-170 svinja, dok ostatak prasadi proda.

“Imam dobru genetiku, krmače su jorkširke F1. Prodao sam sad i bravčiće za priplod. Cena se malo popravila, sada je cena oko 170 dinara.  Ali će cena sigurno već početkom godine opet ići dole. U toku godine cena varira, ide i do 130, e mi se tu nikako ne uklapamo.” – smatra Stevan.

Agrosaveti---virtemberg---Mosorin---02

Kako kaže naš domaćin, oni opstaju u poljoprivredi samo zato što svaštare, te jedna proizvodnja krpi drugu, i tako u krug. Jako bi bilo rizično opredeliti se samo za ovčarstvo, ili samo za svinjarstvom, jer su oscilacije nekada toliko velike da bukvalno mogu da unište domaćinstvo. Inače, Mošorin ima zaista veliki broj stoke, te je ono pravo stočarsko selo. Ima oko 7000 krava, 15000 svinja i oko 4000 ovaca, što je zaista za svaku pohvalu. Ali ono što im nedostaje jeste zemlja, jer je nema dovoljno za sve stočare.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredno gazdinstvo u Lipolistu - svaštariti se mora

Želja mu je da ima 80 virtemberg ovaca, ali sve zavisi od nekog narednog perioda, subvencija i tržišta. A što se krmača tiče, trudiće se da trenutni broj sačuva, a o proširenju te proizvodnje za sada ne razmišlja. Najradije bi menjao delatnost, ali je teško odvojiti se od životinja, za kraj dodaje naš domaćin.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime