Sremski kulen

0
1087
Agrosaveti---Sremski-kulan---02
Timac AGRO

Godinama već traje borba između slovačkog, sremskog i slavonskog kulena. Koji je najbolji? Mi smo posetili Srem da proverimo njiv kulen.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Da bi se uspešno odgovorilo izazovima koji prate poljoprivrednu proizvodnji, jedno od rešenja može biti proizvodnja finalnog proizvoda. To je shvatila i porodica Vojnović iz Kuzmina, koju smo upoznali na jednoj manifestaciji u Irigu. Naime oni su svoju tradiciju u preradi svinjskog mesa ponudili tržištu, a to se pokazalo kao odličan potez.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

“Naše domaćinstvo se bavi preradom mesa na našem poljoprivrednom gazdinstvu. Radimo domaće proizvode na tradicionalan način. Glavni proizvod nam je kulen, ali tu je i slanina, kobasice, čvarci i šunka.” – kaže Saša Vojnović.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Sremski-kulan---01

Svima su dobro poznati svinjokolji iz “svinjskog” Srema, a Vojnovići su ono što svake zime prave za sebe, ponudili tržištu koje ih je veoma lepo dočekalo. Oni godišnje osuše nekoliko tona svinjskog mesa, a najtraženiji proizvod im je kulen u kati, odnosno sremski kulen, opet nadaleko čuven.

Banner_728x90

“Sremski kulen se pravi od naših domaćih svinja, od najkvalitetnijeg mesa, ljute paprike i soli. On se puni u prirodno crevo, tzv. katu. Kata ima veću propusnost vazduha, te je onda kulen kvalitetniji. Velika je razlika između kulena u kati, i onog koje se puni u veštačko crevo.” – objašnja Saša.

Biofor baner 728x90

A kada već pričamo o kulenu, morali smo da spomenemo i nadmetanje koje godinama traje između slovačkog, sremskog i slavonskog kulena. Koji je najbolji?

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šunke u Vršcu

“Svako tvrdi da je njegov kulen najbolji, ali ja mislim da su svi dobri ako se prave od kvalitetnog mesa, na tradicionalan način, bez veštačkih dodataka.” – kaže naš sagovornik.

Agrosaveti---Sremski-kulan---03

NAJBITNIJA JE KVALITETNA SIROVINA, ODNOSNO SVINJA

A da bi kulen i sve ostalo bilo kvalitetno, najvažnija je sirovina, odnosno meso. Vojnovići gaje svoje svinje, koje hrane na kvalitetan način, te od njih dobijaju kvalitetne prerađevine. I to im je najznačajnije, jer samo na taj način mogu biti 100% sigurni šta su preradili. Osim toga, svinjarstvo doživljava i uspone i padove. Proizvodnja finalnog proizvoda svakako doprinosi malo drugačijoj matematici.

“Svinje moraju imati godinu dana, da imaju oko 200 kilograma, i da se koristi samo najkvalitetnije meso, zatim ide hladno dimljenje, promaja i to je to. Mi imamo naše svinje, sopstvenu proizvodnju, te uvek znamo šta prerađujemo.” – naglašava Saša.

Cilj porodice Vojnović jeste da ono što prave za sebe, ponude i kupcima. Dakle, najkvalitetnije suvo meso, a sve je veći broj ljudi koji to cene i traže, te su i štandovi sa mesnim prerađevinama ove porodice obično i najposećeniji na manifestacijama širom Srbije. Ko bi i odoleo svežim čvarcima, mesnatoj slanini, ili pikantnom domaćem kulenu.

PROČITAJTE I...  Slaninijada u Kačarevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime