Sremski kulen u kati: Ono što naprave za sebe nude i kupcima

1
5217

Godinama već traje borba između slovačkog, sremskog i slavonskog kulena. Mi smo posetili Srem da proverimo njihov kulen, a naš domaćin nam je otkrio šta znači pravljenje sremskog kulena na tradicionalni način.

Adama Asorbital 1120x180

Da bi se uspešno odgovorilo izazovima koji prate poljoprivrednu proizvodnji, jedno od rešenja može biti proizvodnja finalnog proizvoda. To je shvatila i porodica Vojnović iz Kuzmina, koju smo upoznali na jednoj manifestaciji u Irigu. Naime oni su svoju tradiciju u preradi svinjskog mesa ponudili tržištu, a to se pokazalo kao odličan potez.

“Naše domaćinstvo se bavi preradom mesa na našem poljoprivrednom gazdinstvu. Radimo domaće proizvode na tradicionalan način. Glavni proizvod nam je kulen, ali tu je i slanina, kobasice, čvarci i šunka.” – kaže Saša Vojnović.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Svima su dobro poznati svinjokolji iz “svinjskog” Srema, a Vojnovići su ono što svake zime prave za sebe, ponudili tržištu koje ih je veoma lepo dočekalo. Oni godišnje osuše nekoliko tona svinjskog mesa, a najtraženiji proizvod im je kulen u kati, odnosno sremski kulen, opet nadaleko čuven.

PROČITAJTE I...  Ovako se proizvodi vrhunski SREMAČKI KULEN

“Sremski kulen se pravi od naših domaćih svinja, od najkvalitetnijeg mesa, ljute paprike i soli. On se puni u prirodno crevo, tzv. katu. Kata ima veću propusnost vazduha, te je onda kulen kvalitetniji. Velika je razlika između kulena u kati, i onog koje se puni u veštačko crevo.” – objašnja Saša.

1120x180px

A kada već pričamo o kulenu, morali smo da spomenemo i nadmetanje koje godinama traje između slovačkog, sremskog i slavonskog kulena. Koji je najbolji?

“Svako tvrdi da je njegov kulen najbolji, ali ja mislim da su svi dobri ako se prave od kvalitetnog mesa, na tradicionalan način, bez veštačkih dodataka.” – kaže naš sagovornik.

Adama Soratel 1120x1080

Agrosaveti---Sremski-kulan---03

Najbitnija je kvalitetna sirovina

A da bi kulen i sve ostalo bilo kvalitetno, najvažnija je sirovina, odnosno meso. Vojnovići gaje svoje svinje, koje hrane na kvalitetan način, te od njih dobijaju kvalitetne prerađevine. I to im je najznačajnije, jer samo na taj način mogu biti 100% sigurni šta su preradili. Osim toga, svinjarstvo doživljava i uspone i padove. Proizvodnja finalnog proizvoda svakako doprinosi malo drugačijoj matematici.

PROČITAJTE I...  Tajna kvalitetne domaće kobasice

“Svinje moraju imati godinu dana, da imaju oko 200 kilograma, i da se koristi samo najkvalitetnije meso, zatim ide hladno dimljenje, promaja i to je to. Mi imamo naše svinje, sopstvenu proizvodnju, te uvek znamo šta prerađujemo.” – naglašava Saša.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Cilj porodice Vojnović jeste da ono što prave za sebe, ponude i kupcima. Dakle, najkvalitetnije suvo meso, a sve je veći broj ljudi koji to cene i traže, te su i štandovi sa mesnim prerađevinama ove porodice obično i najposećeniji na manifestacijama širom Srbije. Ko bi i odoleo svežim čvarcima, mesnatoj slanini, ili pikantnom domaćem kulenu.

Prethodni tekstCrna dijamantska jabuka: Crna kao noć, slatka kao med
Sledeći tekstPaulovnija – Drvo koje raste kao iz vode

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime