Kako sterilisati tegle u kućnim uslovima

0
19208
tegle sterilizacija rerna
Foto: Pixabay

Postoji nekoliko načina za sterilizaciju tegli u kućnim uslovima, pre nego što se u njih sipa dragoceni džem, slatko, ajvar ili neka druga vrsta zimnice koju ovih dana spremate.

Adama Maganic 1120x180

Sterilizacija tegli je neophodan postupak kako bi se uklonili štetni mikroorganizmi i bakterije. U tu svrhu možete koristiti vrelu vodu, rernu ili mašinu za sudove. Opisaćemo sve postupke u nastavku.

Pre sterilizacije neophodno je dobro oprati tegle i poklopce, ukloniti sve etikete.
Ukoliko imate problem sa skidanjem etiketa, obavezno pročitajte kako ukloniti nalepnicu i očistiti lepak sa tegle ili flaše.

Paradajz 1120x180

Sterilizacija tegli u ključaloj vodi

U dubok lonac stave se čiste tegle sa otvorom na gore. Lonac se napuni vodom, tako da bude nekoliko centimetara iznad vrhova tegli. Voda se zagreje do ključanja. Potrebno je 10-ak minuta da tegle ostanu u ključaloj vodi.

Isključite ringlu i pustite da se voda malo ohladi, dovoljno da tegle možete bezbedno da izvadite i punite sadržajem.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sterilizacija tegli u rerni

Zagrejte rernu na 100 stepeni i poređajte tegle, tako da se ne dodiruju i da im otvori budu okrenuti na dole. Ispod tegli možete da stavite pak papir.

PROČITAJTE I...  Brzo i lako UKLONITE nalepnicu i OČISTITE lepak sa tegle ili flaše

Ostavite ih u rerni 15-20 minuta.

Krompir 1120x180

Pošto će staklo da bude vrelo, obavezno koristite zaštitu rukavicu prilikom vađenja tegli iz rerne. Pažljivo izvadite jednu teglu i napunite je vrućim sadržajem (džem, slatko) skoro do vrha, dok je tegla još topla.

Čim napunite teglu, stavite poklopac i okrenite je naopako na nekoliko minuta. Na ovaj način će se stvoriti vakuum, koji će osigurati da se zimnica ne pokvari. Poklopac će da se ulubi (na unutra), a kada budete otvarali čuće se zvuk kao znak da je tegla bila hermetički zatvorena.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Ponovite postupak sa svim teglama i ostavite ih preko noći u rerni da se lagano ohlade.

Važno: Vreo džem nikada nemojte nalivate u hladnu teglu, jer staklo može da pukne. Uvek nalivajte malo po malo, da se gornji deo tegle zamagli, pre nego što dodate sledeći sloj.

Adama Forapro 1120x180

Sterilisanje tegli u mašini za pranje sudova

Ovo je verovatno najjednostavniji način sterilizacije tegli. Postupak je vrlo jednostavan. U praznu mašinu za sudove stavite tegle i uključite na program pranja na 70 stepeni koji će vam se poklopiti sa završetkom kuvanja džema. Izvadite jednu po jednu teglu i punite džemom.

PROČITAJTE I...  Moravski market: Dobar primer podrške lokalnim proizvođačima hrane

Tekst nije dozvoljeno preuzimati ukoliko se naš portal ne navede kao linkovani izvor.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstProizvodnja sokova od trnjine na severu Banata
Sledeći tekstDomaći džem od šljiva isplativiji od kupovnog

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime