Zašto KROMPIR POZELENI i da li može da se jede?

0
5485
pozeleneli krompir
Foto: Wikipedia / Rasbak/ CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=989503

Nije retkost videti krompir koji je pozeleneo, kao ni čuti ili pročitati pitanje da li je bezbedan za konzumaciju. U ovom članku dajemo odgovor na to i još nekoliko važnih pitanja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kada na krompiru vidimo svetlozelene mrlje, jasno je da je došlo do neke promene, ali ne znamo zašto. To nam izaziva sumnju i dilemu da li smemo ili ne da ga konzumiramo.

Krompir dobija zelenu prebojenost kada je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Ova zelena boja dolazi od hlorofila za koji sigurno znate još od časova biologije. Reč je o bezopasnom jedinjenju koje daje biljkama zelenu boju i koji je neophodan za obavljanje procesa fotosinteze. Izlaganje sunčevoj svetlosti ubrzava proizvodnju hlorofila u krompiru. Međutim, istovremeno povećava se i količina još jednog jedinjenja koje je opasno. Zbog toga je važno da se krompiri čuvaju u tamnoj prostoriji.

Adama Sultan 1120x180

 Da li je pozeleneli krompir bezbedan za jelo?

Kratak odgovor je- nije. Kada se u krompiru poveća hlorofil i kada dobije zelene fleke istovremeno se povećava i količina solanina. Veći nivo solanina uzrokuju da krompir ima gorak ukus i može da dovede do niza zdravstvenih problema. Ukoliko se pozeleneli krompir konzumira u velikim količinama, ovo jedinjenje može da dovede do problema sa varenjem, mučnine i dijareje, kao i do glavobolje i neuroloških problema. Međutim, korisno je zapamtiti da bi morali da pojedete veliku količinu ovakvog krompira da biste osetili navedene negativne posledice. Uz to, kada je krompir u pitanju dobro je upamtiti sledeće: ako je gorak, nemojte ga jesti.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Srbiji - stanje i mogućnosti

Da li pozeleni krompir mora da se baci?

Uzmimo za primer da ste kupili nekoliko kilograma krompira, držali u ostavi i da su gotovo svi dobili zelene fleke. Da li morate sve da bacite? Zavisi kolike su zelene površine. Ako je mali deo krompira pozeleneo, jednostavno odrežite taj deo i bezbedno koristite ostatak krompira.

galenika pylon 1120x85

Kako biste sprečili da krompir pozeleni, uvek ga čuvajte dalje od direktne sunčeve svetlosti. Najbolje je u hladnoj, tamnoj prostoriji ili ormariću. Podrumi takođe predstavljaju dobro mesto za skladištenje.

Izvor: Taste of home

Prethodni tekstBeograd: Pet javnih poziva za subvencije poljoprivrednika
Sledeći tekstZabranu izvoza žitarica mnogi vide kao pljačku poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime