Korijander: Široka primena, a lako se gaji

0
858
korijander
Foto: Pixabay

Korijander je u poslednje vreme postao vrlo popularna biljka za uzgoj kod kuće. Osim što se koristi kao začin, predstavlja i lekovitu biljku. Uglavnom se uzgaja zbog listova i semenki. Listovi su odličan dodatak salatama, a zimnice, poput mešane turšije ili kiselih krastavčica ne mogu više da se zamisle bez dodatka njegovih semenki.

Adama Sultan 1120x180

Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka koja može da dostigne visinu od 30 do 100 cm. Cvetovi su u obliku štitaste cvasti bele ili bledoružičaste boje, a plodovi su okrugli, veličine od 2-5 mm. Jedan plod sadrži dve semenke.

Korijander je biljka koja može da se gaji tokom cele godine u kućnim uslovima. Voli umereno toplu klimu. Starije biljke ne podnose niske temperature, ali mlade biljke su otporne mraz i zimu do -5 stepeni.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Postoji više vrsta korijandera. Obično je dostupan kao Coriandrum sativum, a tu su i sorta Calypso koja iznova raste nekoliko puta, kao i sorta Cofetti koja ima listove nalik paprati.

Šta je potrebno za početak uzgoja korijandera

Uzgoj korijandera zahteva vrlo malo opreme. Potrebno vam je:
– seme,
– odgovarajuća saksija sa drenažnim rupama,
– višenamenski kompost,
– izbalansirana tečna prihrana,
– voda za zalivanje.

BioPlug 728x90px

Uzgoj korijandera

Pre setve, seme može da se potopi da odstoji u vodi nekoliko sati, što će ubrzati proces nicanja. Na otvorenom (u bašti), korijander preferira blagu zasenu i dobro drenirano tlo. Međutim, s ozbirom da se uglavnom uzgaja u saksijama, možete ga smestiti na blago senovito mesto na terasi ili na prozoru. Važno je da tokom leta ne prima direktnu sunčevu svetlost. Korijander niče za 10 do 15 dana. Dužina vegetacije je od 90 do 120 dana.

PROČITAJTE I...  Žalfija: Prirodni antibiotik i jedna od najstarijih lekovitih biljaka

Setva korijandera

Seme se seje direktno u vlažnu zemlju na dubinu od 2 cm, od marta do avgusta, za kontinuirano snadbevanje listovima. Ako je reč o setvi na otvorenom, na našim prostorima obično se seje tokom aprila.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ukoliko radite setvu u saksijama, potrebne su vam saksije veličine 15-30cm.  U jednu saksiju se seje nekoliko semenki koje se prekriju zemljom. Korijander je najbolje sejati u više saksija i to sukcesivno, na svakih 6-8 nedelja, kako biste imali stalnu zalihu svežeg lišća tokom cele godine.

Ukoliko ne želite da sejete seme i vodite brigu o rasadu, sadnice korijandera mogu da se kupe u rasadnicima ili garden centrima i u tom slučaju treba da se presade u veće saksije.

Briga o korijanderu

Ukoliko biljke želite da presadite na otvoreno, sadnice ili mlade biljke se sade na udaljenosti 5-7cm. Ukoliko ga želite gajiti zbog ploda, onda udaljenost treba da bude 20-25 cm.

Zemlju ili kompost (ako je u saksiji) treba održavati vlažnim, ali pazite da ne preterate sa zalivanjem, posebno u jesen. Previše vode može da dovede do truljenja korena.

PROČITAJTE I...  Maginja – Drvo jagoda donosi plodove zimi, odlične za preradu

Biljku je potrebno prihraniti tečnim đubrivom na svakih nekoliko nedelja tokom kasnog proleća i leta. Ovo će joj omogućiti da stalno proizvodi lišće. Nemojte da koristite đubrivo sa visokim sadržajem kalijuma, jer će da podstakne prerano cvetanje.

Zalivajte redovno. Tokom leta, biljke mogu da uđu u stanje toplotnog stresa i brže da „pobegnu“ u cvet. Onog trenutka kada biljka počne da cveta, listovi počinju da gube svoj ukus i zato je važno da im se obezbede optimalni uslovi.

Berba korijandera

Sa berbom listova može da se počne kada je biljka visoka oko 10-15 cm, a listovi su svetlozelene boje i mladi.

Računajte na to da korijander pripada vrsti biljaka koje se samoobnavljaju – isečete ga, a ono opet raste. Kako biste to postigli, nemojte seći svo lišće, već seckajte po malo. Na kraju, biljci možete da dozvolite da cveta i proizvede plodove sa semenom, koje ćete iskoristiti za začin kada dođe vreme za pripremu zimnice. Plodovi moraju da budu potpuno zreli, odnosno, treba da imaju tamnožutu boju.

Problemi, štetočine i bolesti

Puževi vole da grickaju korijander, a posebna poslastica su im mlade biljke. Pošto se puževi najaktivniji nakon kiše i noću, preporuka je da se biljke pregledaju tokom noći i ručno uklone puževi. Pokrivanje tla oko biljaka zdrobljenom ljuskom jajeta ili peskom može donekle da odbije ove štetočine.

PROČITAJTE I...  1 selo i 500 mirišljavih hektara: Pristojna zarada od lekovitog bilja nije bajka

Lisne vaši vole da sišu sokove i mogu da zaraze mlade biljke ili da im uspore rast. Dovoljno je da istuširate biljku vodom i male kolonije lisnih vaši će spasti, jer imaju slabe noge i ne mogu čvrsto da se drže za biljku.

Kao što smo napomenuli, biljka može ranije da uđe u cvet, a najčešći razlog je sušan period tokom leta. Nakon što proizvede seme, ona će da umre, jer je reč o jednogodišnjim biljkama. Zato redovno zalivajte svoje biljke i sejte nove sukcesivno, na svakih nekoliko nedelja, kako biste obezbedili konstatnu zalihu svežih listova korijandera.

Začin i lekovita biljka

Korijander može da se dodaje u dresinge za salate, kao i u čorbe. Odlično se slaže sa ribom, jagnjetinom i ćuretinom. Ako sami meljete papriku, pre nego što to uradite pomešajte je sa korijanderom. Dobićete začin potpuno novog ukusa. Ako u humus dodate malo korijandera i limuna dodaćete novu dimenziju. Već smo rekli za pripremu kiselih zimnica, gde se dodaje seme korijandera.

U lekovite svrhe korijadner se koristi za probleme sa hroničnim kašljem, protiv nadimanja i gasova u stomaku, za razne virusne infekcije, glavobolje i migrene…

Izvor: Love the garden

Prethodni tekstRobne rezerve raspisale poziv za razmenu merkantilne pšenice za brašno
Sledeći tekstIzazovi u proizvodnji voća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime