Origano se lako uzgaja, otporan je na sušu i veoma koristan. Ali, to nisu jedini razlozi zašto bi trebalo da gajite origano.
Origano je biljka koja preferira sunčanu i toplu klimu sa dobro dreniranim tlom, ali može da preživi vlažne periode i malo hladnije vreme. Ne podnosi naše oštre zime i mora da se gaji u saksijama koje će se tokom zime uneti u zatvoreni prostor.
Uzgoj u saksiji
Origano se seje u martu i aprilu. Možete posejati seme, uzeti pelcer od nekoga ko već ima origano ili već iznikle mladice. Potrebna vam je saksija prečnika 20 cm. Može se koristiti obična zemlja za cveće, samo dodajte usitnjene ljuske jajeta (zbog kalcijuma), pesak ili perlit (zbog drenaže zemlje). Idealna temperatura za uzgoj preko dana je 18-20 stepeni, a noću 13-15 stepeni Celzijusovih. Ukoliko tokom leta ne iznosite saksiju napolje, bitno da je da bude postavljena na vrlo osunčano mesto, okrenuto prema jugu.
Origano je izrazito otporna biljka koja će izrasti u robustan grm uz vrlo malo pažnje; njegove glavne porebe su direktna sunčeva svetlost i dobro drenirano tlo (đubrivo nije potrebno). Biljka cveta od maja do septembra. Spreman je za berbu čim drvenaste stabljike budu visoke između 10-12 cm. Potrebno je uklanjati cvetove kako se budu pojavljivali ili izrezati stabljiku blizu tla.
Postoji više vrsta origana. Na primer, grči origano ima odličan ukus. Biljka je dosta otpornija na niske temperature i sušu od kultivisanog origana.
Origano kao prirodni lek
Ova biljka se od davnina koristi u narodnoj medicini i veoma je moćna, a neki kažu vrlo efikasna alternativa antibioticima. Mnogi ljudi uzimaju ulje divljeg origana na prvi znak prehlade ili gripa. Poznato je da pomaže kod gljivičnih i bakterijskih infekcija, kao i kod alergija.
Zahvaljujući visokom sadržaju fenolnih kiselina preporučuje se kod problema sa probavnim sistemom. Deluje protiv glavobolje, kašlja, tegoba s varenjem, umora i menstrualnih tegoba.
Dodavanje sveže biljke u obroke i ispijanje domaćeg čaja od origana su jednostavni načini za jačanje imunog sistema, posebno kada ste dodatno izloženi, kao što su putovanja ili posete bolnici.
Origano kao fenomenalan začin
Gotovo svaka kuhinja ima kesicu osušenog origana. Postavlja se pitanje zašto biste ga kupovali, kada možete da ga gajite? Odličan je dodatak paradajz čorbi, pizzi, umacima za testeninu na bazi paradajza, prženim krompirićima, pečenom krompiru, jelima sa piletom, jelima sa jajima. Salata od ribe, pečena svinjetina i jagnjeće meso, takođe mogu da se začine origanom.
Kako biste ga usušili, potrebno je da izrežete grančice i obesite ih naopako u grozdovima dok se potpuno ne osuše. Pre nego što ga dodate u omiljeno jelo, suve listove obavezno malo izmrvite. I ne preterujte, jer će vas iznenaditi jačina mirisa i ukusa u odnosu na kupovnu kesicu.