Valerijana (macina trava): Najbolja biljka protiv stresa, nervoze i nesanice

0
1324
valerijana1
Foto: Wikipedia, autor AnRo0002

Valerija (odoljen, macina trava) na ljude ima sedativno dejstvo, a često se koristi protiv bolnih ženskih ciklusa. Savremeni lekovi protiv nervoze, stresa i nesanice koji se mogu kupiti bez recepta, često sadrže upravo valerijanu. Ne bi bilo loše razmisliti o jednoj biljci u svom dvorištu ili bašti, jer je izuzetno korisna.

Adama Asorbital 1120x180

Ime Valeriana potiče od latinske reči valere što znači „biti zdrav“. Valerijana je višegodišnja biljka i može se naći u polusenovitim šumama, na livadama, blizu potoka i rečica. Traži rastresita, vlažna i humusna zemljišta.

Iako je višegodišnja biljka, uzgaja se kao jednogodišnja, a kao dvogodišnja samo za seme. Najviše se gaji u Banatu i centralnoj Srbiji. U narodnoj i alternativnoj medicini koristi se kao lek za nervnu napetost, razdražljivost i nesanicu, za ublažavanje menstrualnih tegoba, a pomaže i kod odvikvanja od pušenja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Tokom prvog svetskog rata koristile su se tinkture valerijane za lečenje vojnika koji su pretrpeli takozvani „rovovski šok“. Takođe, sve do kraja prvog svetskog rata se verovalo da je ovo magijska biljka, pa su majke za vreme rata ušivale koren ove biljke svojim sinovima, verujući da će ih zaštiti od neprijateljskog metka.

PROČITAJTE I...  Pirevina: Travka koja svuda raste, nezamenljiva za čišćenje organizma

Uzgoj valerijane

Valerija cveta u junu i julu, ali nije cvet koji je lekovit, već – koren koji se vadi odmah nakon cvetanja biljke. Miris joj nije primamljiv, ali privlači mačke, pa otud i ime macina trava. Može da se gaji iz semena ili deljenjem rizoma. Seje se u gustim redovima u proleće, krajem februara – početkom marta ili oktobar-novembar. Izuzetno je otporna biljka na mrazeve.

Adama Tomigan XL 1120x180
valerijana uzgoj
Foto: Wikipedia, autor H. Zell

Valerijana može da raste u visinu do 2 metra. Razmak između biljaka treba da bude oko 50 cm. Što se tiče štetočina i bolesti ni jedna nije značajno zapažena. U zavisnosti od perioda sejanja, iz zemlje se vade rizomi na proleće ili u jesen (septembar-novembar) i suše. Miris je vrlo snažan i neugodan.

Čaj od valerijane

Jedna kašićica suvog korena (rizoma) se prelije sa kipućom vodom i ostavi se da ostoji 15 minuta, a zatim procedi. Pije se 2-3 puta dnevno.

KWS banner 728x90

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstProizvodnja vina u Čurugu
Sledeći tekstKORIJANDER štiti povrće od štetnih insekata

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime