Oznaka organskog proizvoda

0
839
Agrosaveti---oznaka-organskog-proizvoda---02

Zakonom i pravilnikom je propisano kako treba da izgleda nacionalni znak koji  govori o tome kako izgleda oznaka organskog proizvoda. Osim ovog znaka na proizvodu može da se nađe i logo sertifikacione kuće koja je obavila kontrolu, ali on nije obavezan.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

„Stilizovano drvce, obično prečnika 2 cm je oznaka organskog proizvoda. Ispod treba da stoji tj. da bude upisan i kod sertifikacione kuće. Konkretno naš kod je RSORG001, tako da kada potrošač vidi nacionalnu oznaku ili vidi kod RS ORG 001 ili 002,  ili 003.. dakle radi se o organskom proizvodu. Naravno svaka sertifikaciona kuća pa i mi, imamo naš logo koji upućuje potrošača da se radi o organskom proizvodu. On zakonom nije obavezan, prosto se ostavlja proizvođaču na volju da li želi da obavesti potrošača i na taj način.“ – rekao je Nenad Novaković, direktor OCS-a, Subotica.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Deklaracija je jako važna

Kontrolni kod organizacije koja je vršila sertifikaciju se sastoji od slova koja predstavljaju zemlju porekla proizvoda, u našem slučaju je to RS. Zatim oznaka ORG koja govori da je proizvod organski. Potom, tri broja koja nadležno ministarstvo dodelilo sertifikacionoj kući koja je proizvod kontrolisala. Oba ova znaka koji govore o tome da je proizvod organski ili iz perioda konverzije, mogu da budu nalepljeni, utisnuti ili privezani za pakovanje. Jedini uslovi su da budu trajni i lako uočljivi. Pred nama kao kupcima su mnoge odluke, ali i izbor da se hranimo zdravo može da bude potpuno zbunjujući. Na rafovima označenim kao zdrava hrana može se naći zaista svašta. Međutim, iako nam se često savetuje da čitamo deklaracije, one umeju da budu toliko sitno ispisane, a podaci koji su na njima, za nas kao prosečne građane, ne moraju ništa da znače, osim što smo pročitli niz nerazumljivih reči.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---oznaka-organskog-proizvoda---01

„Naravno, uvek moramo preporučiti potrošačima, ne samo kada je u pitanju organska proizvodnja, nego generalno, da vrlo precizno, smireno i staloženo pročitaju etiketu, deklaraciju. Da vide o kojem proizvodu se radi, šta sve taj proizvod sadrži i tek onda da donesu odluku o kupovini.„ – napominje Nenad Novaković.

Banner_728x90

Organski proizvodi ukoliko se prodaju zajedno sa onima koji su konvencionalno proizvedeni, moraju da budu odvojeni i upakovani, kako ne bi došlo do mešanja. Jedina potvrda da je neki proizvod organski je dakle nacionalna oznaka organskog proizvoda na pakovanju i postojanje sertifikata. To dokazuje da je proizvod ispitala neka od nadležnih kontrolnih organizacija. Domaći potrošači uprkos promociji dostupnost informacija o organskoj proizvodnji uglavnom biraju konvencionalne proizvode zbog niže cene. Međutim ovi proizvodi iako nešto skuplji ne temelje se na masovnoj proizvodnji. To je poljoprivreda koja vodi računa o održivosti, zaštiti životne sredine, te zdravlju i bezbednosti ljudi.

Biofor baner 728x90
PROČITAJTE I...  Označavanje organskih proizvoda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime