Čaj od komposta: Odlična prirodna prihrana koja podstiče zdrav rast biljaka

0
3043
zalivanje prihrana
Foto: Pexels

Kompostni čaj (čaj od komposta) deluje na biljke kao što vitamini deluju na ljude, a zdrave biljke su mnogo sposobnije da se same izbore sa  vremenskim neprilikama, štetočinama i bolestima. Kompostni čaj možete sami da napravite, jednostavno je i jeftino. Evo i kako.

Spyrale Adama 1120x1080

Kompostni čaj (čaj od komposta) je fantastičan način da zaštite biljke sa gomilom korisnih mikroorganizama i nahranite koren. Reč je o mešavini hranljivih materija i kiseonika, aerobnih bakterija, gljivica i drugih mikroba koji žive u gotovom kompostu.

Kako je potrebno vreme da se ovi organizmi odvoje od koposta, zbog toga je čaj idealno rešenje.

Kompostni čaj poboljšava hranljive materije u tlu i to je najočiglednija korist. Takođe, povećava populaciju mikroba koji pomažu u odbrani biljaka od raznih štetnih mikroorganizama.

Radeći ove dve stvari, komposni čaj pomaže biljkama da brže rastu i da povećaju prinos, jer poboljšava ukupno zdravlje biljaka, čime se umanjuje štetno delovanje bolesti i štetočina koje ih napadaju.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Koliko vremena je potrebno za izradu kompostnog čaja?

Potrebno je samo oko 24-36 sati. Duže od toga i ne treba, da se ne bi stvorile loše bakterije.

PROČITAJTE I...  Custodia u zaštiti strnih žita

Koje vrste čaja od kompstapostoje?

Biljni čaj: Umesto da se namoči kompost u vodu, mogu da se namaču ostaci hrane ili biljke koje imaju hranljive sastojke, da bi se isti izdvojili. Najčešće biljke koje se koriste su gavez i kopriva, a oni dodaju vredne hranljive materije zemlji, poput azota i kalijuma.

Čaj od stajnjaka: To je vrlo često đubrivo koje koriste poljoprivrednici, a čaj je mešavina različitih zgorelih stajnjaka namočenih u vodu.

Proceđeni kompost: Ukoliko je reč o vodi koja je samo prošla kroz kompost (najčešće glistenjak), a nije fermentisana, vredna je zbog hranljivih sastojaka koje sadrži, ali  ona ne sadrži žive mikrobe (bakterije i gljivice).

Kako da napravite kompostni čaj sa mikrobima?

Vrlo jednostavno. Potrebna vam je:

  • Kanta od 20 litara,
  • Najlonska čarapa,
  • Nehlorisana voda (kišnica ili voda iz česme koja je odstojala 24 sata),
  • 2 šoljice gotovog organskog komposta,
  • 1 kašičica melase, šećera ili voćnog sirupa kao hrana za mikrobe, koja podstiče njihovo razmnožavanje,
  • Akvarijumska pimpica (ili neka druga) za raspršivanje kiseonika u vodi.
PROČITAJTE I...  Udruživanje poljoprivrednika

Izmešajte kompost i hranu za mikrobe i stavite u najlonsku čarapu. Zavežite je i spustite u kantu napunjenu vodom. Ubacite akvarijumsku pumpicu ili neku drugu da pravi mehuriće vazduha. Ostavite svoje đubrivo jedan dan. Nakon 24 sata možete da koristite svoje organsko, tečno đubrivo za povrće i cveće.

Mnogi baštovani sve ubace pravo u kantu, a zatim procede. Međutim, sa čarapom je mnogo lakše.

Nemojte da držite kompostni čaj duže od 24 sata, da ne bi došlo do razvoja loših bakterija. Znaćete da je do toga došlo, ako se smeša usmrdi. Čim je kompostni čaj gotov, odmah ga primenite u bašti.

Kako se primenjuje kompostni čaj?

Preporuka je da se dodatno razredi vodom u razmeri 1:4.
Možete da ga nanosite folijarno prskalicom ili zalivanjem po bazi biljaka. Folijarno prskanje je uglavnom korisno za jačanje zdravlja biljaka koje su bolesne ili napadnute.

Aplicira se na svake 2 nedelje.

Rezultati će se videti vremenom, a možete i napraviti test, tako što ćete prskati kompostnim čajem samo par biljaka, kako biste se uverili u delovanje, pre nego što počnete da prskate celu baštu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paradajza Volovsko srce

T.T.

Preuzimanje teksta nije dozvoljeno bez navođenja linkovanog izvora.

Prethodni tekstPrijavite se za subvencije za nabavku novih mašina i opreme
Sledeći tekstBes i ogorčenost malinara: Malina je za seljaka čista propast!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime