Kadifica: Nezabilazni stanovnik povrtnjaka i bašte

0
3629
kadifica
Foto: Pixabay

Kadifa ili kadifica je cvet koji se lako uzgaja, a čini nekoliko stvari za nas i za povrće. Ukoliko je do sada niste sadili, pravo je vreme da je uvrstite u svoj plan bašte. Mi ćemo vam dati 5 dobrih razloga za to.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Mnogi baštovani retko sade cveće u svoj povrtnjaku. Ali stvaranje polikultura voća, povrća, cveća i začinskog bilja može da pomogne u organskoj proizvodnji i baštovanstvu. Sadnja cveća u povrtnjaku pomaže da se poveća raznolikost biljaka i insekata, povećava otpornost i zaštitu zemlje i održava vrt prirodno jakim i zdravim.

Laka za uzgoj

Prvi razlog zašto bi kadifica trebalo da bude vaš izbor ove godine, čak i ako ste početnik, je taj što se izuzetno lako uzgaja. Ova biljka raste različitim tipovita tla i u različitim uslovima. Sve što, zaista, zahtevaju je dosta sunčeve svetlosti. Sve dok ih sadite na područjima sa puno sunca imaćete biljke bez problema. U toku toplotnih talasa potrebno je zalivanje. Seme može da se poseje 4-6 nedelja posle poslednjeg mraza i obično će da proklijaju za 1-2 nedelje.

Magnetic 1120x185px

Kadifa je jestiva biljka

Možda to niste znali, ali kadifica je jedno od brojnih jestivih cveća. Listovi i latice su jestivi. Latice se mogu dodati u salatu, kao što je salata od jaja i pradajza sa cvetovima kadife i vlašca. Latice se mogu dodati i kao ukras kolačićima ili pecivima.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja cveća porodice Adamović iz Mrčajevaca

Kadifica je lekovita biljka

Kadifica je poznata po višestrukoj lekovitosti. Upotrebljava se protiv prehlade i kašlja, digestivnih problema, bola u želucu. Esencijalno ulje kadifice se koristi kao sredstvo za dezinfekciju a, takođe, za smanjenje otoka i grčeva.  Lišće se koristi direktno na koži za lečenje čireva, a sok od lišća za lečenje ekcema.

ExelGrow Adama 1120x180

Odbija nematode

Kadifica je odličan pratilac povrću. Jedan od načina na koji pomaže svojim komšijama je odbijanje nematoda koji mogu da uzrokuju probleme usevima.

Privlači oprašivače i insekte predatore

Kadifica privlači pčele i druge oprašivače koji su neophodni da bi oprašili biljke. Takođe, kadifa privlači bubamare, parazitsku mini osu i druge grabežljive insekte koji se hrane lisnim vašima i drugim štetočina koje mogu da oštete useve.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Pored toga, kadifica se može koristiti i kao biljka zamka za određene vrste štetočina. Praktično, ona će privući štetočinu na sebe i na taj način može se spasiti značaj deo vrednijih kultura.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstGlobal Gap standard: Šta pruža proizvođaču, a šta potrošaču
Sledeći tekstAfrička svinjska kuga na jugu Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime