Rusomača (hoću-neću) neugledna, a veoma lekovita biljka

0
1400
rusomaca
Foto: Wikipedia.org / Autor: Eike Wulfmeyer CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=194060

Rusomača raste gotovo svuda, smatra se za korov, a veoma je dragocena biljka zbog svojih lekovitih svojstava. Ima čudesnu moć da zaustavlja krvarenje.

Spyrale Adama 1120x1080

Rusomača je poznati narodni lek, a može se naći gotovo svuda: pored puteva, u dvorištima, na zapuštenim livadama. U narodu je poznata još i kao hoću-neću ili pastirska torbica.

Izgled i hemijski sastav

Koren je vretenast, stablo je uspravno, listovi su rozete na drškama, lancetasti, testerasto do prstasto usečeni. Listovi stabla su sedeći, prstasto deljeni, nazubljeni i osnovom obuhvataju stabljiku. Cvetovi su sitni, na drškama, skupljeni u grozdove sa belim kruničnim listićima. Plod je srcasto-trouglast.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Hemijski sastav je veoma složen. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholih, histamin, vitamin A,B i C. Specifični miris potiče od sumpornih jedinjenja koja sadrže mnoge biljke iz porodice krstašica, piše Momčilo Antonijević poznati travar na svom portalu Snaga bilja.

Cveta od marta do novembra kada se cvet i ubire ali u narodnoj medicini koristi se i list, stabljika i mahunice koje se nalaze na njoj.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Lekovitost

Prema navodima inistituta „Dr Josif Pančić“ čaj od rusomače može da se koristi kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, kod jakog menstrualnog krvarenja, bolnih menstruacija, krvi u mokraći, proliva, upale bešike i za izradu preparata za zaustavljanje krvarenja iz nosa.

PROČITAJTE I...  LISTOVI crne ribizle - efikasan biljni lek široke primene

Ova biljka ima dokazano snažno protivupalno dejstvo, i može biti korisna terapija kod hroničnih inflamacija i oksidativnog stresa koji uzrokuju niz zdravstvenih tegoba, i čak zameniti nesteroidne antiinflamatorne lekove koji za sobom ostavljaju niz negativnih efekata. Pored protivupalnog, rusomača ima i antimikrobne, kardiovaskularne, reproduktivne, antikancerogene, hepatoprotektivne i sedativne efekte, navodi Herba Svet.

Može da se priprema kao čaj, kupka, obloga, u obliku tinkture – tečnog ekstrakta (kapi), ili suvog ekstrakta u kapsulama, a pošto je jestiva njene listiće možemo slobodno staviti u salatu. Zapravo, rusomača je čest sastojak jela na dalekom istoku.

Prekomerna upotreba može da utiče na terapiju hipo i hipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlezde i da pojača dejstvo sedativa.

Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstŠta nam donosi prva digitalna agro polisa
Sledeći tekstFontelis® – Vrhunski fungicid u zaštiti voća i povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime