Rusomača (hoću-neću) neugledna, a veoma lekovita biljka

0
797
rusomaca
Foto: Wikipedia.org / Autor: Eike Wulfmeyer CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=194060

Rusomača raste gotovo svuda, smatra se za korov, a veoma je dragocena biljka zbog svojih lekovitih svojstava. Ima čudesnu moć da zaustavlja krvarenje.

Agil 1120x180

Rusomača je poznati narodni lek, a može se naći gotovo svuda: pored puteva, u dvorištima, na zapuštenim livadama. U narodu je poznata još i kao hoću-neću ili pastirska torbica.

Izgled i hemijski sastav

Koren je vretenast, stablo je uspravno, listovi su rozete na drškama, lancetasti, testerasto do prstasto usečeni. Listovi stabla su sedeći, prstasto deljeni, nazubljeni i osnovom obuhvataju stabljiku. Cvetovi su sitni, na drškama, skupljeni u grozdove sa belim kruničnim listićima. Plod je srcasto-trouglast.

BioPlug 728x90px

Hemijski sastav je veoma složen. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholih, histamin, vitamin A,B i C. Specifični miris potiče od sumpornih jedinjenja koja sadrže mnoge biljke iz porodice krstašica, piše Momčilo Antonijević poznati travar na svom portalu Snaga bilja.

Cveta od marta do novembra kada se cvet i ubire ali u narodnoj medicini koristi se i list, stabljika i mahunice koje se nalaze na njoj.

Orius 1120x1080

Lekovitost

Prema navodima inistituta „Dr Josif Pančić“ čaj od rusomače može da se koristi kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, kod jakog menstrualnog krvarenja, bolnih menstruacija, krvi u mokraći, proliva, upale bešike i za izradu preparata za zaustavljanje krvarenja iz nosa.

PROČITAJTE I...  Kako izabrati pravi herbicid i ZAUVEK se rešiti KOROVA u strnim žitima?

Prekomerna upotreba može da utiče na terapiju hipo i hipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlezde i da pojača dejstvo sedativa.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstRističević: Setva ne može da čeka da se reši sistem eAgrara
Sledeći tekstPovrtarski vodič: Prolećna i letnja setva BORANIJE i uslovi za uzgoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime