Višestruka korist zelenišnog đubriva i pokrovnih useva

0
106
pokrovni usev
Foto: Wikipedia.org / Ethanstuckey - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115365813

Korišćenje pokrovnih useva i zelenišnih đubriva ima potencijal suzbijanja bolesti koje se prenose zemljištem u ratarskim i hortikulturnim usevima, kao i još niz benefita. Koja je razlika između ova dva tipa, zašto i kako se koriste možete saznati u narednim redovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Razlika između ova dva tipa useva je u njihovoj finalnoj nameni. Nadzemni delovi useva za zelenišno đubrivo se ne ubiru, već se vraćaju u zemljište na kraju uzgoja, sa ciljem da se u zemljište vrate nakupljene hranljive materije. Pokrovni usevi se gaje sa drugačijim ciljevima. Na primer, da se smanji ispiranje nitrata, smanji erozija tla i poboljša struktura zemljišta, da se spreči razvoj korova.

Kao pokrovni usevi najčešće se koriste brzorastuće vrste koje brzo okupiraju prostor i na taj način sprečavaju rast korova. To može biti heljda koja klija i raste veoma brzo sve dok temperatura nije previše niska, kao i facelija koja je odlična medonosna vrsta.

LIBRETO 1120x180

Kombinovanja upotreba pokrovnih useva i zelenišnog đubriva je moguća, a u tom slučaju se prvo gaje pokrovni (na primer, za sprečavanje rasta korova), a onda zelenišno đubrivo (Campiglia et al., 2009).

PROČITAJTE I...  Srpski prehrambeni proizvodi uskoro prvi put zaštićeni u EU

Prevencija bolesti i suzbijanje zemljišnih štetočina

Upotreba pokrovnih useva i zelenišnog đubriva zapravo predstavlja stratešku i preventivnu meru za suzbijanje potencijala bolesti. Važno je znati da je njihova neposredna efikasnost slabija u odnosu na hemijske preparate i zato služi kao prevencija.

Na primer, za suzbijanje nekih vrsta nematoda koriste se pokrovni usevi otporni na nematode. Za hladnije regione to je uljana rotkva i bela slačica, i to posebno selekcionisane sorte. Takođe, različite vrste kadife su poznate da odbijaju neke vrste nematode. Neke sorte rotkve mogu da naruše prenošenje virusa šuštavosti duvana, koji izaziva plutaste prstenaste pege na krompiru, a prenose ga nematode roda Trichodorus.

Većina organskih proizvođača greši pri stavu da pokrovnom usevu ili zelenišnom đubrivu ne treba pažnja. Međutim, da bi se postigao što bolji efekat na zdravlje zemlje, sam rast useva mora da bude uspešan, a to podrazmeva da se koristi zdravo seme visoke klijavosti, da bude dobra predsetvena priprema i da se setva obavi u povoljnim uslovima. Pokušaji da se uštedi novac smanjenjem ulaganja u ovakav usev zapravo predstavlja bacanje novca, jer će se sve to odraziti na krajnji rezultat koji želimo da postignemo.

PROČITAJTE I...  Korisni saveti iskusnog proizvođača organskog povrća i voća

Reference
Campiglia E., Paolini R., Colla G., Mancinelli R. 2009. The effects of cover cropping on yield and weed control of potato in a transitional system. Field Crop Research 112:16-23. Dover K., Wang K. -H. and McSorley R. 2012, Nematode management using sorghum and its relatives. ENY716, http://edis.ifas.ufl.edu/ Marahatta S. P., Wang K.-H., Sipes B. S., Hooks C. R. R. 2012. Effects of Tagetes patula on Active and Inactive Stages of Root-Knot Nematodes

Prethodni tekstBudućnost na domaćim njivama – stižu roboti iz Srbije
Sledeći tekstPopis poljoprivrede 2023: Prosečna starost nosioca porodičnog gazdinstva 60 godina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime