Udruženje vinara poručuje: Vinski turizam šansa za opstanak malih sela

0
182

 „U vodi ćeš videti svoje lice, a u vinu odraz svoje duše“ – stara je izreka koja govori o vekovnom druženju čoveka sa vinovom lozom i „božanskom kapljicom“. Omiljeno je piće, ali i inspiracija pesnicima, stil života hedonistima, izvor prihoda proizvođačima, a u njegovu čast, više puta u toku godine, organizuju se tradicionalne svetkovine. Upravo o značaju održavanja specijalizovanih manifestacija, ali i postojanja Udruženja, razgovarali smo sa sekretarom „Udruženja vinogradara i ljubitelja vina“ iz Taraša, Slobodanom Marovcem. Kako nam je rekao, reč je o lokalnom Udruženju, koje okuplja entuzijaste i ljubitelje vina. Iako je to najživlja i najperspektivnija grana privrede, u tom delu Banata, još uvek se nisu pojavili veći proizvođači vina. Prema rečima Slobodana Marovca, uloga Udruženja je višestruka. Posvećeni su promociji vina koje proizvode taraški vinogradari, standardizaciji tehnologije vina, obuci mlađih članova, a rade i na povezivanju sa drugim Udruženjima.

Adama Maganic 1120x180

 

Vinogradari Vojvodine svakog leta na okupu u Tarašu

Kvalitet svojih vina, taraški vinari, ali i članovi okolnih Udruženja, svake godine  prezentuju na tradicionalnoj zimskoj manifestaciji „Dani taraških vina“, na kojoj se degustiraju i ocenjuju najkvalitetnija vina, ali je to ujedno prilika i da se sumiraju rezultati i razmene iskustva. Svakog leta, Taraš je domaćin i vinogradarima iz cele Vojvodine, a tim susretima prisustvuju i eksperti za vinovu lozu, sa dragocenim savetima za unapređenje vinogradarstva. Marovac sa ponosom ističe da je na ovogodišnjim susretima bio i uvaženi profesor sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, Dragoslav Ivanišević, koji je sa vinogradarima razgovarao o problemu fitoplazme, koja je ove godine napravila veliku štetu mnogim proizvođačima.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina u Bačkoj Topoli

Država nema dovoljno sluha za male vinarije

„Udruženje vinogradara i ljubitelja vina“ iz Taraša, okuplja 35 lokalnih proizvođača, i svakodnevno radi i na poboljšanju položaja malih proizvođača vina, a u tom nastojanju, kako nam je posvedočio Slobodan, često nailaze na barijere, pre svega od strane države, koja, prema njihovom mišljenju, nema dovoljno sluha za male vinarije. I ovom prilikom, Slobodan je apelovao na nadležne u resornom Ministarstvu, da obrate više pažnje na njihove probleme, kako bi se izbegle veće posledice po taj vid proizvodnje. Kako ističe, mnogi proizvođači su u besu i nemoći, najavili da će raskrčiti svoje vinograde i napustiti selo.

MPS baneri II

Ukoliko vas interesuje iskustvo drugih vinograda i vinara iz drugih krajeva Srbije, sugerišemo da pročitate Proizvodnja vina u Gradini kod Valjeva, kao i proizvodnja vina na Kosmaju.

Male serije vina odnegovane s ljubavlju

Ovaj 36-ogodišnji domaćin se sa porodicom u Taraš doselio pre 18 godina, i kako kaže, ne postoji mesto na svetu, u kojem bi radije živeo. Sa ocem vode brigu o četiri hiljade čokota, u procesu su registracije vinogradarske proizvodnje, i nadaju se da će uspeti da se izbore za svoje mesto na vinskoj mapi Srbije. Slobodan je, kako kaže, naoružan strpljenjem, koje je i najvažnije kada je u pitanju vinogradarska proizvodnja. Svakom segmentu proizvodnje posvećuju se sa puno ljubavi, a to je upravo i savet koje upućuje mladim proizvođačima, koji žele da se oprobaju u uzgoju vinove loze.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Slobodan Marovac, sekretar „Udruženja vinogradara i ljubitelja vina“ iz Taraša

Prethodni tekstPrekipelo! U znak protesta stočari Mačvanskog okruga PROSIPAĆE MLEKO
Sledeći tekstSlabi i nestabilni prinosi, a dobri hibridi: Šta je problem i gde leži rešenje?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime