Etno turizam na severu Bačke

0
2034
Agrosaveti - Etno turizam na severu Bačke 04

„Rođena sam u Bezdanu, studirala u Subotici, vratila sam se na selo i ne bih volela nigde dalje, jer ja pripadam ovde“ – kaže na početku našeg razgovora Biljana Pudar, iz tog somborskog sela. Retki su primeri, poput ove mlade preduzetnice sa severa Bačke, koja se odlučila na takav korak, a sve više njenih vršnjaka koji su svoje „bolje sutra“ potražili negde u inostranstvu.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Etno turizam na severu Bačke 01

Preciznih podataka onih koji su porodično napustili to mesto nemaju, ali su brojke zabrinjavajuće. Zato su tamošnje žene odlučile da preuzmu stvar u svoje ruke i prkose statistici.

„Prkoseći“ statistici

Iako je po struci ekonomista, Biljana Pudar, postala je ekspert na raznim poljima. Osim što je zaposlena u preduzeću roditelja, svoju davnašnju ljubav prema parfemima, pretvorila je u jedinstveni muzej u Srbiji – Muzej parfema, koji je uključila i u turističku ponudu, kao svojevrsnu atrakciju, ujedno čuvajući mirise detinjstva na jednom mestu.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Etno turizam na severu Bačke 03

Kao predsednica Udruženja žena „Feronija“ u Bezdanu, uključena je u promociju tradicionalnih vrednosti tog kraja, kroz etno turizam, ali i u animiranje i osnaživanje žena na selu.

Stožeri seoskih domaćinstava, kaže naša sagovornica, oduvek su bile žene, iako su nepravedno, retko i na papiru gazdarice domaćinstava. Ona navodi podatak da su u čak 74 odsto slučajeva žene na selu neplaćene članice gazdinstava, koja im ne pripadaju.

galenika Plavo ulje 1120x180

Agrosaveti - Etno turizam na severu Bačke 06

U Udruženju sve članice ulažu ogromne napore ne bi li se ta statistika izmenila. Jedan od zadataka im je da dopru do svesti mladih žena ne bi li ih podstakle na pokretanje sopstvene organske proizvodnje, ukoliko, naravno imaju sve predispozicije za to. Ali su im i one žene, koje nemaju finansijsku potporu, kako nastavlja Biljana, dobrodošle.

PROČITAJTE I...  HIT: Kineska urma iz Bačkog Monoštora

Pobediti monotoniju života na selu

Život na selu postao je, kako kaže Pudareva, mnogima monoton i usporen te su, prema njenom mišljenju, i to mogući razlozi odlazaka ljudi u veće gradove. Želja im je, kako navodi, da unesu izvesnu dinamiku u to mesto i da  probude svoje sugrađanke iz besperspektivnosti i letargije.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti - Etno turizam na severu Bačke 05

Paralelno sa borbom za bolji položaj i osnaživanjem žena na selu, vode i prećutnu bitku, kako kaže Biljana, sa patriarhalnim stavovima i predrasudama muškaraca, pa i samih žena, vezano za njihov aktivizam.

Biljana Pudar zadovoljno dodaje da se u njenom rodnom selu stidljivo ali ipak pojavljuju prvi znaci buđenja svesti, pre svega, mlađih meštana. Želja joj je, s obzirom na to da ona kupuje i hrani se isključivo organskim proizvodima, da ukaže na značaj što manje upotrebe pesticida u gajenju povrća i voća u somborskom ataru. A to je, kako dodaje, od ključnog značaja.

BioPlug 728x90px

Da bezdanskim poljima zavlada lavanda

Imajući u vidu činjenicu da je lavanda izuzetno tražena u svetu za proizvodnju lekova i kozmetičkih preparata želja joj je da počne da se bavi tim isplativim poslom ali i da bezdanskim poljima zavladaju plantaže lavande i da to selo ubuduće bude prepoznatljivo po njenoj ljubičastoj boji. Zajedničkim snagama boriće se, kako kaže i na polju privlačenja turista u njihov kraj, koji je, kako ponosno dodaje, mali turistički biser.

PROČITAJTE I...  Razvoj etno turizma u selu Sokolići: Kad se komšije slože – sve se može

Agrosaveti - Etno turizam na severu Bačke 07

Kako je navela, Bezdan ima pet velikih turističkih naselja sa oko pet hiljada vikendica za izdavanje. Nastavljajući sa nabrajanjem znamenitosti koje, putnicima-namernicima, preporučuje da obavezno posete, ona ističe obnovljeni Muzej Batinske bitke, poslednju tkačnicu svilenog damasta, jedinstvenu u ovom delu Evrope, Nananin salaš i nekoliko etno kuća i čardi.

Bački Monoštor – još jedan skriveni dragulj

Potencijala ima i susedno selo Bački Monoštor, gde u rano popodne zatičemo sličnu atmosferu. Jedva koje vozilo na putu, tek po koji prolaznik, čak ni lavež pasa. Da im nije upornih entuzijasta, koji raznim manifestacijama udahnjuju život tom drevnom vojvođanskom selu u opštini Sombor, slika bi bila još tužnija. A razloga za diku imaju.

U upoznavanju sa Bačkim Monoštorom i njenim meštanima, pomogla nam je sekretarka Udruženja građana „Podunav“ – Zdenka Mitić, koja je tom prilikom u gostima imala i grupu turista iz inostranstva.

Kako nam je prenela njihove utiske, oduševljeni su svime što su za kratko vreme uspeli da vide i dožive u tom selu, od okruženja i prelepe, gotovo netaknute prirode do kulturnog nasleđa sa posebnim akcentom na multikulturalnost.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja začinske paprike u Bačkom Monoštoru

Agrosaveti - Etno turizam na severu Bačke 02

Žele Monoštorci  da otrgnu od zaborava i stare zanate, uključujući retke preostale čamdžije, drvorezbare, rogozare, klompare, korpare te ih turisti često posećuju u njihovim zanatkim radionicama gde, neretko i sami, imaju prilike da se oprobaju u izradi predmeta od prirodnih materijala.

Obilje jedinstvenih aktivnosti i sadržaja

Zdenka Mitić je, poput Biljane Pudar iz Bezdana, po završetku fakulteta odlučila da se vrati u svoje rodno selo, zasnovala porodicu i sve svoje znanje i energiju usmerila je na promociju tradicionalnih vrednosti ali i vrednih domaćina iz tog bačkog mesta nedaleko od Sombora.

Svima koji budu dolazili u to selo, na raspolaganju je, zadovoljno dodaje naša sagovornica, mnoštvo jedinstvenih aktivnosti i nezaboravnih sadržaja – poseta Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“, vožnja brodom, muzičke i folklorne radionice, vožnja kočijama… Ova lista će, kako dodaje na kraju Zdenka, biti samo duža u godinama koje slede.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja šampinjona u Zrenjaninu
Sledeći tekstZa ulaganje u preradu bespovratno više od 95 miliona dinara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime