Lekovitost mirišljave lavande

0
328
Agrosaveti---lavanda---03

Lekovitost lavande odavno je poznata. Zapravo, lavanda je jedna od najpoznatijih ukrasnih i lekovitih biljaka. Može da se koristiti čaj od osušenog cveta lavande, etarsko ulje ili kupka.

Spyrale Adama 1120x1080

Lavanda je poznata po svom aromatičnom mirisu koji potiče od eterskog ulja. Iako je reč o mediteranskoj biljci, sve češće se gaji kod nas, u kontinentalnim uslovima i to vrlo uspešno. U Somboru postoji i udruženje „Lavangrad“ čije članice gaje lavandu, imaju svoje destilatore i prave proizvode od ove biljke.

Lavanda se bere krajem juna i početkom jula, a idealno vreme je u rano popodne. Ovo je zapravo i jedan od najvažnijih preduslova kako bi se dobilo kvalitetno ulje, jer se cvetovi ne smeju skidati u jutarnjim satima, zbog veće vlage u vazduhu.

LIBRETO 1120x180

Primena lavande

Cvet lavande se koristi u lekovite svrhe u obliku čaja, a sadrži 1-3% etarskog ulja, tanine, kumarine, flavonoide, fitosterole. U narodnoj medicini se koristio za nervnu iscrpljenost ili uzbuđenje, poremećaj sna i stomačne probleme nastale usled nervoze. Kako navodi institut Dr Josif Pančić, čaj od osušenih cvetova lavande se koristi kao blagi sedativ, za ublažavanje grčeva, eleminisanje gasova, te će olakšati varenje.

PROČITAJTE I...  Anđelika: Sveti koren zdravlja

U svrhu blagog sredstva za smirenje, lavanda se može koristiti i kao kupka, tako što se nakapa par kapi eterskog ulja u vodu u kadi, nekoliko puta nedeljno.

Postoje i upozorenja, a to je da lavandu ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje, deca mlađa od 12 godina, a pogotovo dečaci jer može da izazove ginekomastiju, osobe koje koriste lekove koji inhibiraju centralni nervni sistem, kao i osobe koje upravljaju motornim vozilom, navodi Pharmamedica.

Cvet lavande se koristi još i kao sredstvo za zaštitu od insekata. Opšte je poznato da se osušeni cvet koristi u ormarima sa odećom za odbijanje moljaca.

Ukoliko nemate lavandu u svom dvorištu, a želeli biste da je imate ili razmišljate da se upustite u komercijalno gajenje, savete za njen uzgoj, kao i iskustva proizvođača možete naći OVDE.

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka, lekovitih delova biljaka i lekovitog bilja je informativnog karaktera. Obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom, pre bilo koje primene.

Prethodni tekstUzgoj OVACA rase ROMANOVSKA za PRIPLOD u Ravnom Selu
Sledeći tekstNega jagode posle berbe: Zakidanje stolona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime