Sadnja lavande u Somboru

0
2605
Agrosaveti---Proizvodnja-lavande---Backo-Gradiste---03

Na teritoriji grada Sombora završena je sadnja lavande u okviru projekta “Women to save”. Naime reč je o prekograničnom projektu Srbija-Mađarska u okviru kojeg je na obe teritorije ukupno posađeno 60 hiljada sanica lavande, a sve sa ciljem osnaživanja žena u ruralnim sredinama i doprinosa njihovom boljem ekonomskom statusu.

Adama Asorbital 1120x180

“Projekat je vredan nešto više od 200 000 eura, a podrazumeva osnaživanje žena u ruralnim sredinama. Cilj je dobijanje veće dobiti sa njihovih malih parcela. Po prvi put Evropska unija daje sredstva fizičkim licima, što ovaj projekat čini još zanimljivijim i izazovnijim.” – kaže Mihael Plac, šef Odseka  za lokalni i ekonomski razvoj grada Sombora.

“Sam projekat predviđa sađenje 60 hiljada sadnica, po 30 hiljada kod nas i isto toliko u Mađarskoj. Mi smo bili u obavezi da lavandu posadimo na 3 hektara ukupno.” – dodaje menadžer projekta Women to save, Branislav Svorcan.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sadnja je završena, a lavanda je pokrivena agrilom, kako bi bezbednije prezimila. Lavanda je inače vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, a gajenje joj je vrlo ekonomično. Partneri iz Mađarske imaju iskustva, jer tamo već postoje neke plantaže, što je pozitivno, jer imamo iste agroekološke uslove.  Ono što je najvažnije, jeste to što su žene prošle obuku za gajenje lavande, što će im olakšati samu proizvodnju.

PROČITAJTE I...  Žensko preduzetništvo u Šapcu

“One su prošle obuku za gajenje lavande, imali smo ukupno 200 žena koje su prošle tu obuku. Neke su učesnice projekta i sada imaju posađenu lavandu, dok su druge zainteresovane za tu proizvodnju, a sad je na njima da li će to i uraditi.” – dodaje Svorcan.

Adama Tomigan XL 1120x180

ULJE OD LAVANDE KRAJNJI CILJ

Ono što je prava vrednost ovog projekta jeste to što je cilj proizvodnja gotovog proizvoda, odnosno ulja od lavande, a oprema za ceđenje će biti dostupna svim ženama učesnicama projekta.

“Imamo tri destilerije, mobilne, tako da će se one premeštati po potrebi kako bi svaka žena mogla iscediti ulje. Cilj nam je osnivanje socijalnog preduzeća i zajednički plasman.” – kaže Mihael Plac.

KWS banner 728x90

“To i jeste ideja udruženja koje smo formirali, da ono objedini ssve korisnice i da im omogući zajednički plasman ulja od lavande. Udruženje je u obavezi da pronađe kupca.” – ističe Branislav Svorcan.

Prva seča lavande će biti već na proleće, a neka ozbiljnija količina ulja se može očekivatu u 2-3 godini. Garancije za prodaju ulja postoje, a zajedništvo koje omogućava Udruženje doneće i lakši plasman.

pylon galenika jan 023

Prethodni tekstBayer farm show 2019
Sledeći tekstRatari sela Glogovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime