Proizvodnja lavande u Bačkom Gradištu

0
1343
Agrosaveti---Proizvodnja-lavande---Backo-Gradiste---01

Ekipa emisije „U našem ataru“, obišla je vredne meštane u Bačkom Gradištu, koji u letnjim mesecima imaju pune ruke posla. Našeg domaćina, Roberta Maracija, zatičemo u obilasku svoje mlade plantaže lavande. Proizvodnja lavande nastala je proletos iz čiste znatiželje. Hteo je da vidi hoće li joj pogodovati plodna banatska zemlja na Bisernom ostrvu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Purpurna polja kraj Mrtve Tise

Radovi u polju, na tropskim temperaturama, nisu mu strani. Navikao je, kaže, na teške poljoprivredne poslove od malih nogu. S obzirom na to da se u tom kraju smatra pionirom u proizvodnji lavande, iskustva u njenom uzgoju, sticaće u praksi. Kako nam je rekao na početku naše posete, trudio se da ispoštuje sve neophodne preduslove za njen uspešan uzgoj. Obezbedio joj je plodno, humusno zemljište, budući da ona ne uspeva na kiselim i preterano vlažnim područjima. Lokalitet na kojem ju je posadio celodnevno je izložen suncu. To joj izuzetno pogoduje a sa obližnje reke Tise snabdeva je dovoljnom količinom vode. Maraci ističe da proizvodnja lavande, najveći problem ima sa korovima. Oni su još veći problem pri ekološkom gajenju koje ne koristiti herbicide. Kako navodi, zemljište u zasadu treba i međuredno obrađivati, mašinskom kultivacijom dok je zasad mlad ili pak ručno, kopanjem u starijim zasadima.

PROČITAJTE I...  Etno turizam na severu Bačke

Agrosaveti---Proizvodnja-lavande---Backo-Gradiste---02

Lavandi pogoduje banatsko podneblje

Čitajući o uzgoju iz stručne literature, Robert kaže da se trudio da od samog početka lavanda dobije sve neophodne preduslove za pravilno stasavanje. Neophodno je ispoštovati svaki korak u proizvodnji lavande. To se kasnije može nepovoljno odraziti na prinose. Pravilno orezivanje, zbog jačanja busenova, jedan je od tih koraka. S obzirom na to da ne trpi hemijske tretmane, njen uzgoj može se smatrati ekološkim. To je i bio jedan od glavnih Robertovih motiva kada se opredelio za proizvodnju te ukrasne biljke. Prve sadnice ovih ljubičastih grmova, nabavio je od proizvođača u Bečeju. On mu je preporučio englesku sortu „Lavandula Angustifoliju“, poznate i pod nazivom Fina Lavanda. Ona se odlično aklimatizovala na našem podneblju.

Magnetic 1120x185px

Proizvodnja lavande sasvim opravdana investicija

Eksperimentalno je, kaže Maraci, zasadio dve i po hiljade sadnica i nada se da će svaka od njih, za tri godine, raširiti svoje raskošne purpurne cvetove. Tek tada razmišljaće o njenoj daljoj preradi. Neograničene su, dodaje on, mogućnosti njene dalje prerade. Od davnina je korišćena i u medicinske i u kozmetičke svrhe. Podjednako su popularni njeni suvi cvetovi i buketići, za osvežavanje prostora, mirisne vodice, preparati i eterična ulja. Iako su ulaganja velika, takvi su i mogući prihodi, nakon nekoliko godina, optimističan je Maraci.

PROČITAJTE I...  Pravljenje brašna od belog kukuruza osmak

Agrosaveti---Proizvodnja-lavande---Backo-Gradiste---03

Vojvođanska Toskana

Želja mu je da se vremenom udruži sa drugim domaćim proizvođačima te dekorativne biljke. Svestan je da se sa oko pola hektara ne može nadati velikim prinosima. Iako bi mu proizvodnja suvih cvetova lavande bila isplativija, kaže da bi voleo da postane prepoznatljiv po eteričnim uljima. Za to će mu biti neophodna destilerija, ali to je investicija koja mu trenutno nije prioritetna. Maraci kaže da će učiniti sve što je u njegovoj moći, da se do prve žetve, koju očekuje tek za oko tri godine, ovim poljem kraj Mrtve Tise, raširi ljubičasti cvetni tepih, poput onih u Toskani ili Provansi.

ExelGrow Adama 1120x180

Prethodni tekstŽensko preduzetništvo u Šapcu
Sledeći tekstTov junadi u Sanadu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime