Proizvodnja batata u selu Dobrić

0
1565
Agrosaveti---Proizvodnja-batata---Dobric---04

Proizvodnja batata sve je češća u Srbiji. Da je tzv. slatki krompir isplativiji od tradicionalnih kultura, poput pšenice ili kukuruza, uverili su se i mladi momci iz pocerskog sela Dobrić.Srđan Aleksić i Mihailo Gajić, vršnjaci su koji su se u tu neizvesnu poslovnu avanturu upustili pre godinu dana. Uprkos neverici većine meštana, prvi dobar rod učvrstio je njihovu želju da istraju u uzgoju te sve traženije povrtarske kulture.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Inovativnost – ključ opstanka na tržištu

Naš sagovornik, Srđan Aleksić, sasvim slučajno je naišao na internetu na objavu kako proizvodnja batata može biti isplativa. To je krtola od koje se, kako nam je rekao, može zaraditi i do 10 hiljada evra po hektaru. Svoju ušteđevinu želeo je da investira u nešto što još uvek nije rasprostranjeno na domaćem tržištu. Uvezao je prve sertifikovane sadnice od poznatog hrvatskog proizvođača, posadio ih na jednom hektaru rentiranog zemljišta i sa svojim prijateljem iz detinjstva Mihailom, upustio se u proizvodnju.

Chief-1120x180

Od preko 50 sorti batata u Srbiji najtraženiji narandžasti batat

Slatki krompir ili batatje višegodišnja tropska biljka, a iako su po nazivu slični, ova namirnica nema nikakve veze sa običnim krompirom. Prema rečima Srđana Aleksića, u literaturi se pominje preko 50 sorti batata. Takav je i spektar boja koje se mogu naći na tržištu. Kod nas je, kako navodi ovaj mladi povrtar, najzastupljeniji narandžasti batat. On je, dodaje Aleksić, i najtraženiji na domaćem tržištu ali je beli batat daleko prinosniji. Poznato je da je ljubičasti slatki krompir najzdraviji ali nije i najlepši a, kako ističe Srđan, današnje kupce privlače proizvodi koji su „lepi na oko“.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Proizvodnja-batata---Dobric---02

Paprena cena ne smanjuje popularnost batata

Ni cena mu nije slična kao običnom krompiru. Ta namirnica, koju u svakoj prilici hvali i najbrži čovek na svetu, Jusein Bolt, u trgovačkim centrima već godinama ima stabilnu cenu. Narandžasti batat je pet puta skuplji od „običnog“ krompira. Uprkos paprenoj ceni, potražnja za njim ne jenjava. Ovaj mladi proizvođač napominje da naš narod još uvek nema naviku konzumiranja batata. Činjenica da mu je trenutno cena izjednačena sa kilogramom svinjskog mesa, doprinosi tome da se proizvođači još uvek „obraćaju“ samo određenom krugu potrošača.

Nicogan-1120x180

Odomaćio se u plodnoj Mačvi

Ulaganja su, kaže Aleksić, slična onima u proizvodnji običnog krompira. Uz upotrebu pune agrotehnike, i u zavisnosti od načina gajenja, prinosi mogu da budu i do 25 tona po hektaru. Pitali smo našeg domaćina, kakva su njihova dosadašnja iskustva u uzgoju batata i da li je zahtevna biljka. Kako nam je rekao, sadnja te kulture vrši se tokom juna meseca, pre koje joj je neophodno pripremiti optimalne uslove za nesmetan rast i razvoj. Aleksić ističe da su tokom maja, čim su vremenske prilike to dozvolile, obavili duboko oranje, đubrenje zemljišta kao i suzbijanje korova. Tokom tromesečne vegetacije, batatu, koji je tropska biljka i dobro podnosi visoke temperature, neophodno je obezbediti vodu ali u umerenim količinama, napominje naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

Visoke temperature, čak i do 50 stepeni Celzijusa, mu pogoduju ali su mu niske temperature i mrazevi veliki neprijatelji. Jedna od glavnih prednosti uzgoja batata jeste visoka otpornost na štetočine što je preduslov za njegov gotovo organski uzgoj. Poljski miševi mogu da oštete plodove, pred samo vađenje u septembru, kada je u njemu najviša koncentracija šećera, što ga automatski svrstava u drugu klasu. Znak tehnološke zrelosti korena je, kako objašnjava Aleksić, beli sok koji curi kada se preseče loza, koja nastaje tokom vegetacije, slično kao i kod lubenica. Jedna biljka daje do tri kilograma korena i u komercijalnoj proizvodnji prosečan prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru.

Agrosaveti---Proizvodnja-batata---Dobric---01

Čuvanje na 15 stepeni u frižideru

Ova godina izuzetno je povoljna kada je proizvodnja batata u pitanju. Vegetacija batata je, kako ističe Aleksić, oko 90 dana. Sa pola hektara koliko trenutno imaju zasađeno, nadaju se da će u septembru uspeti da izvade oko 8 tona ploda. Sve količine koje budu ubrali odmah se otpremaju unapred poznatim kupcima. Proces proizvodnje, nakon vađenja, podrazumeva, pranje, selekciju kao i pakovanje u odgovarajuće kutije i istovremeno otpremanje u skladišne prostore megamarketa. Kada je reč o čuvanju te namirnice, naš sagovornik savetuje sve potrošače da u frižiderima podese temperaturu hlađenja, budući da on ne sme da boravi na temperaturama ispod 13 stepeni, zbog sklonosti za truljenjem.

Proizvodi od batata – novi brend iz Pocerine

Uz plasman konzumnog batata, želeli bi u narednom periodu da se oprobaju i u njegovoj preradi. Druga klasa tog slatkastog povrća nigde se ne otkupljuje. Kombinacije i varijacije su, kako kaže Srđan, neograničene, od brašna i pirea preko čipsa i kašica. Ovaj ambiciozni preduzetnik, koji je ujedno i direktor specijalizovane zadruge „Natura Balkanika i njegov prijatelj iz školskih dana, Mihailo Gajić, uspeli su da probude interesovanje i drugih mlađih meštana u tom kraju. Nadaju se i većoj pomoći države, kako bi povećali zasade pod tom popularnom kulturom i započeli njenu intenzivniju preradu. Želeli bi da tržištu, kako domaćem, tako i stranom, ponude sasvim novi brend iz plodne mačvanske ravnice.

PROČITAJTE I...  PROIZVODNJA LEŠNIKA U MAČVANSKOJ MITROVICI

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime