Koze iz Dobrače

0
2633
Agrosaveti---Koze---Dobraca---01

U selu Dobrača kod Kragujevca upoznali smo Petra Stevanovića čija se porodica unazad nekoliko godina bavi uzgojem koza. Petar nam je ispričao kako je sve to počelo, obzirom na to da se radi o ljudima koji su se iz grada vratili na selo. Kada je njegova majka ostala bez posla, nije bilo mesta za tugovanje, već su vrlo brzo rešili da kupe prve koze i da se vrate u Dobraču. Dakle, krenulo se sa nekoliko koza, kako bi lakše naučili sve ono što je neophodno za jednu uspešnu stočarsku priču.

Adama Asorbital 1120x180

“Otac i majka su tada odlučili da dođu na selo, da započnu neki svoj biznis. Krenuli su sa tri koze, to se sve polako širilo, pa sada imamo 30 grla. Napredovali smo i napravili svoju malu proizvodnju, tačnije preradu mleka, pravljenje sapuna itd.” – priča nam Petar.

Agrosaveti---Koze---Dobraca---02

Koze su skoro čitav dan na paši, uživaju, kreću se, pasu, brste, a kada dođete na ove livade zapuhne vas miris brojnih svežih trava, kao što je to recimo nana. Sve u svemu, životinje imaju idealne uslove, jer su im domaćini ogradili oko 3 hektara.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

“One su od 7:30 ujutru, pa do 18:30 uveče napolju, na paši. Imamo nekoliko ograđenih parcela, sve ukupno oko 3 hektara. Lepo im je ovde, uživaju, brste to najviše vole. Inače koza pojede preko 200 različitih trava, sve to utiče na kvalitet mleka.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj sanske rase koza i proizvodnja kozijeg sira

Agrosaveti---Koze---Dobraca---03

KOZICA NATURAL PRODUCTS

Porodica Stevanović se nije zadržala samo na proizvodnji mleka, već su hrabro zagazili u preduzetničke vode kako bi tržištu ponudili prirodne proizvode od kozjeg mleka. Dakle, osim sireva i surutke, sada su poznati po kozmetici, tačnije sapunima od kozjeg mleka. Nije bilo lako, kaže Petar, jer je cilj bio napraviti prirodan proizvod koji će zadovoljiti i najzahtevnije kupce.

1120x180px

“Vremenom smo uspeli da proizvedemo jedan veoma kvalitetan sapun, koji sadrži kokosovo ulje, bademovo, maslinovo ulje, eterična ulja nane, lavande itd. To je zapravo nešto najbolje što možete da stavite na kožu.” – kaže Petar.

Agrosaveti---Koze---Dobraca---04

Da su se naši domaćini zadržali samo na proizvodnji mleka, verovatno bi bili u problemu sa plasmanom, jer u okolini Kragujevca skoro da ni nema otkupljivača kozjeg mleka. A stado od 30 koza, pa puta 2-3 litre po grlu, priznaćete, nije baš tako mala proizvodnja. Zato je rešenje bio finalan proizvod koji se veoma svideo kupcima. Stevanovići mesečno proizvedu oko 15 hiljada sapuna, isto toliko i krema, sira oko 400 kilograma, a surutke koja je veoma tražena oko 600 litara.

Adama Soratel 1120x1080

“Da smo ostali samo na mleku, ne bismo mogli izdržati. Mlekare ovde ne otkupljuju, ili otkupljuju kao kravlje, što nema smisla. Vi sada u Kragujevcu nigde u marketu ne možete da kupite kozje mleko, a potražnje ima.” – dodaje Petar.

PROČITAJTE I...  Nekoliko kozara iz Vojvodine osnovali zadrugu

Zato su Stevanovići rešeni da povećaju svoje stado do 50 grla, te da vrlo brzo tržištu ponude i kozje mleko. Mleko sada troše na proizvodnju sapuna, krema, sira itd. Petar ima brata blizanca, te njih dvojica vrlo rado pomažu roditeljima i učestvuju u proizvodnji. Dolazak u Dobraču i rad oko koza i na imanju im prija, jer veoma vole i selo i životinje. Danas njihove proizvode možete naći u nekoliko maloprodaja i apoteka. Možete posetiti i njihovu internet i facebook stranicu te se informisati o svemu što vas zanima u vezi sa proizvodima od kozjeg mleka.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Prethodni tekstProizvodnja batata u selu Dobrić
Sledeći tekstIle de France na salašu u Vrbasu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime