Povrtarska proizvodnja u Lukinom selu

0
918
Agrosaveti - Povrtarska proizvodnja u Lukinom selu 06 (2)

U Lukinom selu nadomak Zrenjanina, nekada je bilo na desetine povrtarskih gazdinstava, tradicionalnih i onih koja su se nasleđivala. Danas ih je svega 6 kaže naš sagovornik, Ervin Bakoš, koji je jedan od njih. Trideset godina dugu tradiciju koju su započeli njihovi roditelji, Ervin i njegova sestra nisu želeli da prekinu. I danas svi učestvuju u povrtarskoj proizvodnji koju su godinama proširivali i unapređivali.

Spyrale Adama 1120x1080

Kada je plastenička proizvodnja u pitanju, kvalitetna proizvodnja kojoj oduvek teže učinila ih je prepoznatljivim po paradajzu. Ovo je, kaže Ervin, bila prosečna godina za ovu kulturu, sa prinosima od oko 10 kilograma po struku.

Agro saveti - Povrtarska proizvodnja u Lukinom selu 06 (7)

Maksimalne prinose porodica Bakoš imala je i na otvorenoj proizvodnji i kada je paprika u pitanju.

Agro saveti - Povrtarska proizvodnja u Lukinom selu 05 (2)

Kupus je imao dobru cenu, ali trebalo se i sa ovom kulturom pomučiti ove sezone, posebno u ovim krajevima koji nisu dugo imali kišu. Oko osamnaest navodnjavanja je iziskivala ova povrtarska kultura, kaže naš domaćin, što je povećalo troškove proizvodnje. Cena je to donekle nadomestila, ali generalno gledano, godina je baš bila izazovna za sve proizvođače.

PROČITAJTE I...  Smanjite štete od puževa golaća: Evo gde se najčešće greši

Agro saveti - Povrtarska proizvodnja u Lukinom selu 05 (1)

Promenljiva klima međutim, nije jedino što povrtarima u Srbiji otežava proizvodnju iz godine u godinu smatra naš domaćin. Mnogo se stvari promenilo od kada su njegovi roditelji počeli sa proizvodnjom i taj trend promena i prilagođavanja ne jenjava ni danas. Cela porodica Bakoš puno radi ne bi li zadržala povrtarsku proizvodnju onakvom kakva je sada. Priželjkuju i proširenje u smislu prerade i brendiranja proizvoda, ali to još uvek nije moguće, čak ni sa državnim sredstvima koja koriste kada god mogu da konkurišu. Jer taj novac uglavnom odlazi na saniranja štete koje nisu retke usled vremenskih neprilika. Ove godine pokušali su ipak sa nečim novim, malo ali uspešno. Prerada paradajza i plasman kuvanog paradajza na tržište, polako je krenula i to bi mogla da bude i budućnost proizvodnje.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

I tako se u stvari proizvodnja i nastavlja jer je cela porodica Bakoš koncentrisana oko nje i živi od nje. Poslednjih godina, sve više i cvećarstvo uzima primat u proizvodnji, te bi Ervin voleo da vidi da i ta delatnost porodice nađe svoj put ka proširenju i unapređenju.

PROČITAJTE I...  Povrtarstvo u Sirigu

Prethodni tekstZaštita uljane repice protiv surlaša i sjajnika
Sledeći tekstMladi proizvođači u borbi za opstanak

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime