Prvoklasne rakije i vina jedinstvenih aroma od plodova iz srpskih voćnjaka

0
190

Destilerija  „Rajić“ iz Bavaništa je mlada, ali zasnovana na čvrstim principima i jakim stavovima, mladog, perspektivnog tima, na čelu sa vlasnikom Vasom Rajićem, koji je svestan da u proizvodnji vrhunskog kvaliteta nema prečica. Kako nam je rekao, prilikom obilaska njegovog proizvodnog pogona, želja mu je da pomeri granice u domaćoj proizvodnji rakije premijum kvaliteta, da kreira jedinstven brend na rakijskoj sceni Balkana, i zato se potrudio da svaki segment proizvodnje funkcioniše besprekorno kao švajcarski sat. Vasa kaže da je istražujući zahteve tržišta uvideo da u našoj zemlji postoji velika potražnja za proizvodima premijum kvaliteta, te se njegova celokupna proizvodnja bazira na prvoklasnim rakijama i vinima, jedinstvenih aroma.

Adama Maganic 1120x180

Burad i kazane izradili najbolji srpski majstori

Ovaj ekonomista po zvanju, potiče iz porodice koja je već tri decenije na domaćem agrarnom nebu, a njegov pokojni deda, koji je važio za vrsnog inženjera poljoprivrede, uspeo je da prenese na njega ljubav prema selu i stvaranju najkvalitetnijih plodova.

Njegova poslovna filozofija bazira se na pospešivanju domaće proizvodnje, te je sve što se nalazi u destileriji nabavio iz domaće radinosti. Primera radi, bakarni destilacioni aparat, čija cena je prilično visoka, projektovan je specijalno za njih. Destilerija je osnovana 2020. godine, godinu dana kasnije je podignut i opremljen objekat, a potekle su i prve količine rakije od dunje.

MPS baneri II

Budući da je Vasa visoko zacrtao kriterijume, bez pravljenja kompromisa, i odlučio se isključivo za premijum kvalitet, pred Bojanom Maksimović, tehnologom kojoj je poveren ceo posao osmišljavanja ukusa, bio je ozbiljan izazov, jer se u tehnološkom procesu koriste najsavremenije mašine i uređaji, te se greške moraju svesti na najmanju meru.

PROČITAJTE I...  Jedini vinogradar u svom selu: Od laika do višestruko nagrađivanog vinara

Prvoklasni kvalitet imperativ

Njihov proizvodni program trenutno obuhvata prvoklasne rakije od dunje, kajsije, šljive i lozovače. Sirovine za proizvodnju se nabavljaju od uspešnih i proverenih proizvođača, i svaki plod se brižljivo bira, da bi rakija imala jedinstven ukus.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Vrhunski kvalitet samog proizvoda, pratiće i ekskluzivna, moderno dizajnirana ambalaža i upečatljiva etiketa, koju naša kamera u danu snimanja nije mogla da zabeleži, jer je to još sve u fazi izrade, i još uvek se ne mogu kupiti na tržištu.

Budući da je još uvek nova na tržištu, destilerija Rajić iz Bavaništa ima kapacitet od desetak hiljada litara godišnje, u planu im je da naredne godine udvostruče količine, dok im je krajnji cilj oko 50 hiljada litara godišnje.Vasine ambicije se ne zaustavljaju samo na proizvodnji kvalitetnih rakija. Odlučio je da obnovi staru vinogradarsku tradiciju u svom rodnom selu, on će biti prvi domaćin koji je, nakon višedecenijske pauze, podigao nove zasade vinove loze.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Prvi fajn dajning restoran u Bavaništu

Paralelno sa podizanjem vinograda, koji je oglednog tipa, i ima 9 sorti grožđa,Vasa je investirao novac i u izgradnju objekta u kojem će se proizvoditi, kako kaže, vrhunska vina, po kojima je taj kraj bio prepoznatljiv još od kraja 19. veka. U planu mu je da pod vinogradima ima oko 30 hektara, kako bi imali sopstvenu, kontrolisanu proizvodnju, i da ne moraju da dokupljuju sirovine.

PROČITAJTE I...  Geografsko poreklo vina u knjaževačkom kraju

Paralelno sa stasavanjem vinograda, podiže se i višenamenski objekat u kojem će se naći vinarija, ali i moderan fajn dajning restoran. Rajićev koncept će, kako nam je opisao, zadovoljiti ukuse i najprobirljivijih hedonista – od postavke stola, preko enterijera do gastronomske ponude. Time bi se, kako dodaje na kraju naše posete, animirali i lokalni proizvođači, i udahnuo bi se život u to selo koje je prepoznatljivo, pre svega, po proizvodnji lekovitog i začinskog bilja.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Opširnije možete pogledati u video prilogu gore.

Sagovornici: Vasa Rajić, dip. ing. Bojana Maksimović – Destilerija „Rajić“ iz Bavaništa

BTZ 1120x180px
Prethodni tekstKukuruz – Kvalitetan plan zaštite od korova i ishrane dokazan u praksi
Sledeći tekstIshrana koka nosilja u organskom uzgoju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime