Selo i mladi: Uz kuću na selu i do 10.000 evra pomoći

0
275
Agrosaveti---Indjija---konkurs---kuca---selo---02
Foto: Vertigo produkcija

Ministarstvo za brigu o selu priprema program koji predviđa do 10.000 evra bespovratnih sredstava za pokretanje privrednih aktivnosti. Program je namenjen mladima u Srbiji koji žele da ostanu na selu, ali i onima koji žele  iz gradova da odu na selo.

Spyrale Adama 1120x1080

Prema izjavi ministra za brigu o selu Milana Krkobabića u pripremi je program koji će ponuditi do 10.000 evra bespovratne pomoći za pokretanje poljoprivrede. Program je namenjen mladima koji žele da ostanu u selu ili da se presele iz grada u selo, pa će uz kuću moći da dobiju i pomoć za pokretanje posla.

Korisnici programa sami biraju privredne aktivnosti, a prijavljivanje za ovaj program treba da počne od polovine godine.

LIBRETO 1120x180

Kako ističe Milan Krkobabić, program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća s okućnicom uzeo izuzetno velikog maha i dodao da na dnevnom nivou stiže 13 do 15 zahteva, te da će se sa novim takvim programom krenuti za desetak dana.

Kada je reč o novom vidu podrške u vrednosti do 10.000 evra, ministar je kao primer naveo da će to biti podsticajna sredstva za otvaranje prodavnica, apoteka, različite zanatske radnje (vulkanizerske, za popravku poljoprivrednih mašina…), obnovu starih zanata kako bi to bilo u funkciji etno turizma, te istakao da postoji veliki broj zahteva, više od stotinak, za obnovu starih vodenica.

PROČITAJTE I...  Mladi na selu: Od ratarstva se može živeti, uz veliko znanje i mnogo odricanja

”Naši mladi ljudi, ako imaju neku ideju koja je bitna da neki kraj naše zemlje, neko selo može bolje i uspešnije da funkcioniše javljaće se na ovaj konkurs, dobijati podsticajna sredstva i mi ćemo onda imati upravo te delatnosti, uslužne ili proizvodne, koje će omogućiti lakši život ljudima na selu”, rekao je Krkobabić.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstParadajz: Proizvodnja rasada, sadnja, oprašivanje
Sledeći tekstProizvodnja vina u Čurugu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime