Ratarstvo i govedarstvo u Čurugu

0
692
Agrosaveti---ratarstvo---govedarstvo---Curug---02
Timac AGRO

Govedarstvo porodice Radišić iz Čuruga već smo predstavili kroz njihovu proizvodnju sira. Svi su složni da mleko i sir ne nastaju u mlekari već na njivi. Tim povodom smo se vratili par koraka u nazad. Ratarstvo. Petar Radišić danas je nosilac te proizvodnje. Sve što proizvede od ratarskih kultura prolazi kroz govedarstvo.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

‚‚Bavimo se stočarstvom, govedarstvom i preradom mleka. Sami poslovi su nasleđeni ali su i unapređeni. Obrađujem negde oko 100 hektara zemlje. Najviše je zastupljena soja, kukuruz, pšenica i lucerka. Kada je govedarstvo u pitanju, tu smo na nekih 20 muznih krava sa ostalim pratećim, teladima, junicama.‚‚ – pojašnjava svoju proizvodnju Petar Radišić.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti---ratarstvo---govedarstvo---Curug---03

Govedarstvo i ratarstvo i danas su nerazdvojne grane. Nivo agrotehnike je dosta podignut kada je ratarenje u pitanju, kaže naš domaćin. Ipak vremenske prilike zadnjih godina činile su da svaka druga godina bude prinosna. Ono što je taj fenomen pratilo je i smanjenje cena ratarskih kultura.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

 

‚‚Mi smo izuzetno malo tržište kojim može da se manipuliše. Ako veliki imaju interes da ovde bude manja cena, onda će tako i biti.‚‚ – kaže Petar.

Banner_728x90

Samo odabrana hrana za krave

Osim za ishranu svojih grla, porodica Radišić svoje ratarske prinose prodaje i lokalnim otkupljivačima. Onaj najkvalitetniji deo useva odlazi za ishranu stoke. To je pravilo ove porodice već generacijama.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti---ratarstvo---govedarstvo---Curug---01

Radišići na prvom mestu za sebe proizvode hranu, te se trude da i svojim kupcima nude isti kvalitet.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja sira i kajmaka u selu Bečanj

‚‚Od tih 100 hektara radim odabir onih njiva koje su najčistije i gde ne treba insekticidi za kukuruz. Sa tih njiva ostavljamo hranu za naše krave. Trudimo se da ne prskamo našu lucerku, kukuruz. Da bismo dobili što ispravnije mleko. U štali hranim samo čistom lucerkom, silažom i kukuruznim brašnom. Znači bez koncentrata, bez ičega, samo dodajemo premiks. Nutricionista, moj prijatelj, mi u tome pomaže i vrlo je rigorozan po tom pitanju.‚‚ – objašnjava način ishrane krava Petar.

Upkos nasleđenoj i unapređenoj proizvodnji, Petar nije optimista. Ne zna koliko ćeš još moći da se prilagođava svemu što nestaje i nedostaje. Nepostojanje jasne agrarne politike, sve više unazađuje poljoprivredu, smatra Petar.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime