Ratarstvo i govedarstvo u Čurugu

0
1106
Agrosaveti---ratarstvo---govedarstvo---Curug---02
Foto: Vertigo produkcija

Govedarstvo porodice Radišić iz Čuruga već smo predstavili kroz njihovu proizvodnju sira. Svi su složni da mleko i sir ne nastaju u mlekari već na njivi. Tim povodom smo se vratili par koraka u nazad. Ratarstvo. Petar Radišić danas je nosilac te proizvodnje. Sve što proizvede od ratarskih kultura prolazi kroz govedarstvo.

Adama Maganic 1120x180

‚‚Bavimo se stočarstvom, govedarstvom i preradom mleka. Sami poslovi su nasleđeni ali su i unapređeni. Obrađujem negde oko 100 hektara zemlje. Najviše je zastupljena soja, kukuruz, pšenica i lucerka. Kada je govedarstvo u pitanju, tu smo na nekih 20 muznih krava sa ostalim pratećim, teladima, junicama.‚‚ – pojašnjava svoju proizvodnju Petar Radišić.

Agrosaveti---ratarstvo---govedarstvo---Curug---03

Govedarstvo i ratarstvo i danas su nerazdvojne grane. Nivo agrotehnike je dosta podignut kada je ratarenje u pitanju, kaže naš domaćin. Ipak vremenske prilike zadnjih godina činile su da svaka druga godina bude prinosna. Ono što je taj fenomen pratilo je i smanjenje cena ratarskih kultura.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

 

‚‚Mi smo izuzetno malo tržište kojim može da se manipuliše. Ako veliki imaju interes da ovde bude manja cena, onda će tako i biti.‚‚ – kaže Petar.

PROČITAJTE I...  Dve oteljene krave uslov za podsticaj

Samo odabrana hrana za krave

Osim za ishranu svojih grla, porodica Radišić svoje ratarske prinose prodaje i lokalnim otkupljivačima. Onaj najkvalitetniji deo useva odlazi za ishranu stoke. To je pravilo ove porodice već generacijama.

galenika Plavo ulje 1120x180

Agrosaveti---ratarstvo---govedarstvo---Curug---01

Radišići na prvom mestu za sebe proizvode hranu, te se trude da i svojim kupcima nude isti kvalitet.

‚‚Od tih 100 hektara radim odabir onih njiva koje su najčistije i gde ne treba insekticidi za kukuruz. Sa tih njiva ostavljamo hranu za naše krave. Trudimo se da ne prskamo našu lucerku, kukuruz. Da bismo dobili što ispravnije mleko. U štali hranim samo čistom lucerkom, silažom i kukuruznim brašnom. Znači bez koncentrata, bez ičega, samo dodajemo premiks. Nutricionista, moj prijatelj, mi u tome pomaže i vrlo je rigorozan po tom pitanju.‚‚ – objašnjava način ishrane krava Petar.

Adama Forapro 1120x180

Upkos nasleđenoj i unapređenoj proizvodnji, Petar nije optimista. Ne zna koliko ćeš još moći da se prilagođava svemu što nestaje i nedostaje. Nepostojanje jasne agrarne politike, sve više unazađuje poljoprivredu, smatra Petar.

PROČITAJTE I...  Držanje Holštajn krava i dnevna količina mleka za isplativost

Prethodni tekstRomanovska ovca iz Češke u Šidu
Sledeći tekstPrerada voća – Taština kuhinja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime