Romanovska ovca iz Češke u Šidu

0
557
Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---01
Timac AGRO

U samom centru Šida, u halama nekadašnje fabrike trikotaže, uselila se romanovska ovca. Ova nesvakidašnja farma je rasla, u nju se maksimalno ulagalo, te se danas može pohvaliti grlima vrhunskog kvaliteta.

Neoram-Vertigo-1120x180

“Danas imamo 120 grla, 60 domaćih i 60 iz Češke, vrhunske genetike. Imamo šampiona Češke iz 2016. godine, vicešampiona, komplet njihova genetika.” – kaže Radoslav Matić iz Šida.

BASF - Systiva-1068x172px

Kada je romanovska ovca u pitanju, Česi su decenijskom selekcijom dobili ovcu izuzetnog kvaliteta. Krupniju i plodniju, dodaje naš domaćin, te danas i Rusi kupuju od njih.

Kalif-Mega-1038x172

“Njeni gabariti su sasvim drugačiji od ruskih koja ima 50-60 kilograma. Ova Češka ima 80-90 kilograma, a ovnovi preko 100. Moj ovan šampion ima 115 kila. Njegova jagnjad za 100 dana doguraju oko 35-40 kilograma.” – ističe naš domaćin.

Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---03

Radoslav je od samog starta ulagao u genetiku, jer kako kaže i domaća i elitna romanovska ovca isto koštaju, isto jedu, te je onda rešio da ulaže u vrhunsku genetiku. Tako danas ima ovnove iz pet linija, a većina nosi šampionske gene.

PROČITAJTE I...  Romanovske ovce u selu Kolut

VRHUNSKA GENETIKA ZAHTEVA I VRHUNSKE USLOVE

Međutim, morate znati da ovakava ovca traži i kvalitetne uslove, i ambijentalne, i veterinarske. Posebnu pažnju morate posvetiti ishrani, jer se ova romanovska ovca, dajući veliki broj jagnjadi, itekako troši. A kada smo već spominjali Češku, Radoslav smatra da sa njihovom genetikom i našom hranom, možemo postići još bolje rezultate, jer defacto imamo kvalitetniju hranu. Pogrešno je misliti da romanovska ovca malo jede, a da puno daje. Takva ovca ne postoji, smatra naš domaćin.

“Ovde su uslovi idealni. Temperatura, provetrenost, svetlo. Radnik ne mora da ulazi kod njih, tako je sve napravljeno. Hrana mora biti kvalitetna: kukuruz, lucerka, ječam, ovas, kvasac, svi neophodni minerali. Morate znati da ove ovce i koštaju, ali i daju.” – dodaje Radoslav.

Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---02

E sad dolazimo do priče o tržištu. Naravno, sa svim ovim nabrojanim, jasno je da Radolsav ide na prodaju priplodnog materijala, ali romanovsku sve više traže i pečenjare i restorani, ističe naš sagovornik. Njeno meso nema intenzivan miris, tamnije je, manje loja ima, a procenat mesa je veći, jer ima sitnije kosti. A s obzirom na to, da se radi o genetici koja itekako zaslužuje pažnju, najverovatnije će se sa ove farme izvoziti i seme za dalji priplod.

PROČITAJTE I...  Rusi vraćaju voće u Srbiju

“Postoji ta inicijativa, čekamo još neke stvari da se srede. Zašto ne bismo prodavali seme, kada su svi šampioni iz Češke sada u Srbiji. Rusi svakako idu u Češku i kupuju, sada mogu i kod nas.” – ističe naš domaćin.

Ovo je zaista lepo čuti. A Radoslav je već kupio još jednog ovna, te češki šampion 2019. dolazi u Šid sledeće godine. Na Novosadskom sajmu 2021. biće izloženi ovnovi odgojeni baš na ovoj farmi, jer je cilj izložiti svoj proizvod, a ne ove ovnove koji su već okićeni brojnim nagradama, smatra naš domaćin.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime