Romanovska ovca iz Češke u Šidu

1
4378
Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---01

U samom centru Šida, u halama nekadašnje fabrike trikotaže, uselila se romanovska ovca. Ova nesvakidašnja farma je rasla, u nju se maksimalno ulagalo, te se danas može pohvaliti grlima vrhunskog kvaliteta.

Agil 1120x180

“Danas imamo 120 grla, 60 domaćih i 60 iz Češke, vrhunske genetike. Imamo šampiona Češke iz 2016. godine, vicešampiona, komplet njihova genetika.” – kaže Radoslav Matić iz Šida.

Kada je romanovska ovca u pitanju, Česi su decenijskom selekcijom dobili ovcu izuzetnog kvaliteta. Krupniju i plodniju, dodaje naš domaćin, te danas i Rusi kupuju od njih.

BioPlug 728x90px

“Njeni gabariti su sasvim drugačiji od ruskih koja ima 50-60 kilograma. Ova Češka ima 80-90 kilograma, a ovnovi preko 100. Moj ovan šampion ima 115 kila. Njegova jagnjad za 100 dana doguraju oko 35-40 kilograma.” – ističe naš domaćin.

Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---03

Radoslav je od samog starta ulagao u genetiku, jer kako kaže i domaća i elitna romanovska ovca isto koštaju, isto jedu, te je onda rešio da ulaže u vrhunsku genetiku. Tako danas ima ovnove iz pet linija, a većina nosi šampionske gene.

Orius 1120x1080

VRHUNSKA GENETIKA ZAHTEVA I VRHUNSKE USLOVE

Međutim, morate znati da ovakava ovca traži i kvalitetne uslove, i ambijentalne, i veterinarske. Posebnu pažnju morate posvetiti ishrani, jer se ova romanovska ovca, dajući veliki broj jagnjadi, itekako troši. A kada smo već spominjali Češku, Radoslav smatra da sa njihovom genetikom i našom hranom, možemo postići još bolje rezultate, jer defacto imamo kvalitetniju hranu. Pogrešno je misliti da romanovska ovca malo jede, a da puno daje. Takva ovca ne postoji, smatra naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uvezli jeftin med iz Moldavije

“Ovde su uslovi idealni. Temperatura, provetrenost, svetlo. Radnik ne mora da ulazi kod njih, tako je sve napravljeno. Hrana mora biti kvalitetna: kukuruz, lucerka, ječam, ovas, kvasac, svi neophodni minerali. Morate znati da ove ovce i koštaju, ali i daju.” – dodaje Radoslav.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---02

E sad dolazimo do priče o tržištu. Naravno, sa svim ovim nabrojanim, jasno je da Radolsav ide na prodaju priplodnog materijala, ali romanovsku sve više traže i pečenjare i restorani, ističe naš sagovornik. Njeno meso nema intenzivan miris, tamnije je, manje loja ima, a procenat mesa je veći, jer ima sitnije kosti. A s obzirom na to, da se radi o genetici koja itekako zaslužuje pažnju, najverovatnije će se sa ove farme izvoziti i seme za dalji priplod.

“Postoji ta inicijativa, čekamo još neke stvari da se srede. Zašto ne bismo prodavali seme, kada su svi šampioni iz Češke sada u Srbiji. Rusi svakako idu u Češku i kupuju, sada mogu i kod nas.” – ističe naš domaćin.

Ovo je zaista lepo čuti. A Radoslav je već kupio još jednog ovna, te češki šampion 2019. dolazi u Šid sledeće godine. Na Novosadskom sajmu 2021. biće izloženi ovnovi odgojeni baš na ovoj farmi, jer je cilj izložiti svoj proizvod, a ne ove ovnove koji su već okićeni brojnim nagradama, smatra naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca: Jedna od najplodnijih rasa ovaca na svetu

Prethodni tekstUzgoj lekovitog bilja u okolini Valjeva
Sledeći tekstRatarstvo i govedarstvo u Čurugu

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime