Romanovska ovca iz Češke u Šidu

0
1413
Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---01
Timac AGRO

U samom centru Šida, u halama nekadašnje fabrike trikotaže, uselila se romanovska ovca. Ova nesvakidašnja farma je rasla, u nju se maksimalno ulagalo, te se danas može pohvaliti grlima vrhunskog kvaliteta.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Danas imamo 120 grla, 60 domaćih i 60 iz Češke, vrhunske genetike. Imamo šampiona Češke iz 2016. godine, vicešampiona, komplet njihova genetika.” – kaže Radoslav Matić iz Šida.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Kada je romanovska ovca u pitanju, Česi su decenijskom selekcijom dobili ovcu izuzetnog kvaliteta. Krupniju i plodniju, dodaje naš domaćin, te danas i Rusi kupuju od njih.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Njeni gabariti su sasvim drugačiji od ruskih koja ima 50-60 kilograma. Ova Češka ima 80-90 kilograma, a ovnovi preko 100. Moj ovan šampion ima 115 kila. Njegova jagnjad za 100 dana doguraju oko 35-40 kilograma.” – ističe naš domaćin.

Banner_728x90

Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---03

Radoslav je od samog starta ulagao u genetiku, jer kako kaže i domaća i elitna romanovska ovca isto koštaju, isto jedu, te je onda rešio da ulaže u vrhunsku genetiku. Tako danas ima ovnove iz pet linija, a većina nosi šampionske gene.

Biofor baner 728x90

VRHUNSKA GENETIKA ZAHTEVA I VRHUNSKE USLOVE

Međutim, morate znati da ovakava ovca traži i kvalitetne uslove, i ambijentalne, i veterinarske. Posebnu pažnju morate posvetiti ishrani, jer se ova romanovska ovca, dajući veliki broj jagnjadi, itekako troši. A kada smo već spominjali Češku, Radoslav smatra da sa njihovom genetikom i našom hranom, možemo postići još bolje rezultate, jer defacto imamo kvalitetniju hranu. Pogrešno je misliti da romanovska ovca malo jede, a da puno daje. Takva ovca ne postoji, smatra naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Romanovske ovce u selu Kolut

“Ovde su uslovi idealni. Temperatura, provetrenost, svetlo. Radnik ne mora da ulazi kod njih, tako je sve napravljeno. Hrana mora biti kvalitetna: kukuruz, lucerka, ječam, ovas, kvasac, svi neophodni minerali. Morate znati da ove ovce i koštaju, ali i daju.” – dodaje Radoslav.

Agrosaveti---romanovska-ovca---Sid---02

E sad dolazimo do priče o tržištu. Naravno, sa svim ovim nabrojanim, jasno je da Radolsav ide na prodaju priplodnog materijala, ali romanovsku sve više traže i pečenjare i restorani, ističe naš sagovornik. Njeno meso nema intenzivan miris, tamnije je, manje loja ima, a procenat mesa je veći, jer ima sitnije kosti. A s obzirom na to, da se radi o genetici koja itekako zaslužuje pažnju, najverovatnije će se sa ove farme izvoziti i seme za dalji priplod.

“Postoji ta inicijativa, čekamo još neke stvari da se srede. Zašto ne bismo prodavali seme, kada su svi šampioni iz Češke sada u Srbiji. Rusi svakako idu u Češku i kupuju, sada mogu i kod nas.” – ističe naš domaćin.

Ovo je zaista lepo čuti. A Radoslav je već kupio još jednog ovna, te češki šampion 2019. dolazi u Šid sledeće godine. Na Novosadskom sajmu 2021. biće izloženi ovnovi odgojeni baš na ovoj farmi, jer je cilj izložiti svoj proizvod, a ne ove ovnove koji su već okićeni brojnim nagradama, smatra naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca u Radincu kod Smedereva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime