Švedska postaje vinski region

0
74
vinograd
Foto: Pixabay

U Švedskoj vinogradi trenutno zauzimaju relativno malu površinu, ali se očekuje da će se u narednih pet godina više nego udvostručiti zahvaljujući klimatskih promenama i globalnom zagrevanju.

Adama Asorbital 1120x180

Dugovoročno se predviđa da bi vinogradi u Švedskoj, od sadašnjih 150 hektara mogli da narastu na 10.000 hektara, te da će se ova ledena zemlja pretvoriti u jedinstvenu teritoriju za proizvodnju vina.

Kada je Goran Amnegord, pre 22 godine zasadio svoj prvi vinograd, bila je to jedina komercijalna vinarija u Švedskoj. Sada je samo jedna od sve većeg broja vinarija u ovoj nordijskoj zemlji za koji stručnjaci predviđaju da je na putu da postane vinska destinacija, piše Gardijan.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Površine pod vinogradima u Švedskoj su se proširile za 50 odsto u poslednje dve godine, a predviđa se dalji rapidni rast. Prodaja domaćeg vina u Švedskoj se skoro udvostručila u poslednjih pet godina.

Stručnjaci kažu da su globalno zagrevanje i uzgoj novih sorti grožđa osnovni činioci koji su pokretači sve veće proizvodnje vina. Glavne sorte koje se uzgajaju u Švedskoj su solaris, belo grožđe i rondo, za crno vino.

1120x180px

Izvor: RTS

PROČITAJTE I...  Ovo su najbolja vina i vinarije u Srbiji u 2022.
Prethodni tekstZimski radovi u voćnjaku umanjuju broj štetočina na proleće
Sledeći tekstAnđelika: Sveti koren zdravlja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime