Proizvodnja vina u Kljajićevu: Od čokota do etikete potrebno je puno rada i ljubavi

0
221

„Ko hoće da radi, vinograd neka sadi“ – ova krilatica dobro je poznata bračnom paru, Zori i Branku Šoštarić iz Kljajićeva, koji, iako su oboje u penziji, u vinogradu i u vinariji, svakog dana nađu sebi obaveze, bez obzira na doba godine. Iako vinogradi iziskuju dosta fizičkog rada, ovaj skladan bračni par, uživa u svakom minutu provedenom na svežem vazduhu, i kako nam je rekla Zora, koja je rodom iz Južne Srbije, lako se navikla na ravnicu, i prija joj fizička aktivnost, od proleća do jeseni.

Adama Asorbital 1120x180

Zora, koja je do penzije radila kao inženjerka mašinstva, glavni je pogon i u porodičnoj vinariji, zadužena je za brigu i nadzor – od čokota do etikete.Kako nam je u šali rekla, svaki muškarac koji želi da proizvodi vino, treba da ima uz sebe jednu Zoru, koja će voditi brigu o svakom čokotu. Zora to sa puno ljubavi i bez prigovaranja radi već dvadesetak godina, iako o tom poslu nije imala nikakvog predznanja.

Posetili su brojne seminare,manifestacije, razmenjivali iskustva sa drugim proizvođačima, pročitali mnogo stručne literature, ali su se učili i na sopstvenim greškama u praksi.Zora i Branko, koga prijatelji od milja zovu Šole, se decenijama savršeno dopunjuju i besprekorno funkcionišu kao tim, a kako nam je pomalo i u šali rekao Branko, tek im predstoji period dokazivanja na vinskoj sceni.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vinogradar, vinar, vitez vina, humanista

Iako je radni vek proveo u svetu mašinstva, to ga nije sprečavalo da se posveti i rukometu, ostaće upamćen i po činjenici da se kao trener ženske rukometne ekipe iz Kljajićeva 1996-te godine izborio za plasman u Drugu saveznu ligu. Celog života je i humanista, 91-an put je zavrnuo rukav, i kako kaže, srećan je što je kao višestruki davalac krvi, mogao da spasi više ljudskih života. I tu se lista stvari po kojima je Branko Šoštarić poznat ne završava.

PROČITAJTE I...  Male porodične vinarije - borci za spas starih vinskih podruma u Crvenki

Osim što je voćar, vinogradar i vinar, on  je i enolog, vitez Vinskog reda „Sveti Dimitrije“ iz Bajše, i predsednik lokalnog Udruženja vinogradara i voćara „Visovi“. Dok smo obilazili njihov vinograd, sa dve i po hiljade čokota, koji se nalazi na tzv. Burduševom brdu, iznad puta Kljajićevo – Čonoplja, koji je jedan od najlepših vidikovaca u tom kraju, Branko nam je opisao kako su izgledali njihovi vinogradarski počeci.

Adama Tomigan XL 1120x180

Uzgoj vinove loze u vinogradu koji su nasledili od Brankove bake, počeo je tako što su zasadili Italijanski i Rajnski rizling, potom od crnih sorti Frankovku i Kaberne, a pre tri godine pridružila im se i novija aromatična, desertna sorta Frajla.

Male vinarije ne treba da pariraju velikim

Mali je broj vinogradara, a sve je manje i berača, što će u perspektivi biti gorući problem proizvođača vina, nadovezuje se na naš razgovor Zora. Njihovi berači pomoćnici su uglavnom stariji meštani, koji sa sobom nose stoličice, kako bi se premeštali od loze do loze.

KWS banner 728x90

Vinogradi su poslednjih par godina u tom delu Vojvodine rodniji, a vina pitkija, što je za mesto poput Kljajićeva, koje je poznato po ljubiteljima piva i rakije, veliki pomak i šansa za male porodične vinarije. Ali im je potrebna snažnija podrška države, kroz pospešivanje sadnje subvencijama – naglašava Šoštarić.

PROČITAJTE I...  Dani polja vinove loze Syngenta

Mali proizvođači bi, po njegovom mišljenju, trebali da budu snabdevači grožđem i vinom velikih industrijskih proizvođača, umesto što se snabdevaju sirovinom iz Makedonije i drugih zemalja. Mali vinari u Sloveniji proizvode oko 15 hiljada litara godišnje , i prodaju ga sa kućnog praga, plaćajući paušal, na sličan način bi i naša država, smatra on, mogla da uredi poslovanje malih porodičnih vinarija.

pylon galenika jan 023

Formirati Savez vinara i vinogradara Vojvodine

Spas malih vinarija, i manjih Udruženja voćara i vinara u Vojvodini, Branko vidi i u formiranju Saveza, kao krovne organizacije u Vojvodini, koji bi istupao pred državom u ime svih njih. Inicijative za takvim udruživanjem su postojale pre pandemije koronavirusa, slične sastanke bi trebalo ponovo organizovati, kaže ovaj poznati vitez vina.

Branko Šoštarić se trudi da u svom selu Kljajićevu, koje ima oko 5 hiljada stanovnika, organizovanjem raznih gastronomskih, turističkih manifestacija, u čast vina, rakije ali i umetnosti, udahne život i motiviše, pre svega mlađe meštane, da počnu da se bave tom proizvodnjom.

11 delta gorstak

Spoj vina i umetnosti

Udruženje „Visovi“, čiji je predsednik, potpisuje nekoliko poznatih manifestacija „Dani vesele mašine“, Vinski festival, Likovna kolonija, koja okuplja eminentne somborske slikare. U vreme snimanja reportaže, Šoštarići nisu imali posla u vinogradu, ali ga je bilo napretek u vinariji, koja ima nekoliko odvojenih prostorija – podrum vina, degustacionu vinsku sobu i terasu sa lepo dekorisanim i oslikanim zidovima, koji upotpunjuju celokupan ugođaj ispijanja vina, u šta se i sami možete uveriti ukoliko vas put nanese u to pitomo bačko selo.

PROČITAJTE I...  Švedska postaje vinski region

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Adama Soratel 1120x1080

Sagovornici: Zora i Branko Šoštarić iz Kljajićeva, uzgajivači vinove loze i proizvođači vina

Prethodni tekstBanatski ratari traže ostavku ministarke poljoprivrede
Sledeći tekstČudesni ljubičasti pasulj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime