Uzgoj svinja u Drenovcu

0
453
Agrosaveti - Uzgoj svinja u Drenovcu 01
Timac AGRO

Danski model stočarstva, svetskih vladara u uzgoju svinja, iako dalek nije i nedostižan mnogim domaćim farmerima. Njihov način uzgoja, koji podrazumeva visoki stepen zaštite, kontrole i godišnji prirast po krmači od oko 30 prasadi, već duži niz godina se uspešno primenjuje na nekoliko najvećih farmi u Srbiji.

Farma našeg mačvanskog domaćina, 42-ogodišnjeg Željka Milutinovića iz Drenovca, za sada, nije među njima, ali će, sudeći po njegovim ambicioznim planovima, u godinama koje slede moći da stane „rame uz rame“ sa nekim od skandinavskih stočara.

Ciprodex-1038x172

Objekat po uzoru na nemačke farme svinja

Svestan je, kaže na početku našeg razgovora Milutinović, činjenice da pravilan smeštaj svinja, itekako utiče na važne proizvodno-ekonomske faktore. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih se odlučio da na svom gazdinstvu podigne novi, savremeniji objekat za smeštaj 100 krmača, po uzoru na strane farme.

Agrosaveti - Uzgoj svinja u Drenovcu 04U danu našeg snimanja, radnici su užurbano završavali prvu fazu građevinskih radova. Projekat je rađen po uzoru na neke od nemačkih farmi svinja, u kojima je akcenat, pre svega, stavljen na ventilaciju samog objekta a samim tim i na dobrobit životinja. Kako nam je ispričao Željko, kada u objektu temperatura vazduha bude dostizala visoke podeoke, aktiviraće se mikrorasprskivači, kojima je osnovni zadatak upravo da regulišu temperaturu.

Racer-1038x172

U novim objektima će takođe biti zastupljeni svi vidovi uzgoja svinja od proizvodnje prasadi preko priplodnih krmača do tovljenika, a namera mu je da započne i mini preradu mesa, kada se budu stekli uslovi za to.

PROČITAJTE I...  Uzgoj i farma svinja u selu Vrbovac kod Sokobanje

Automatizovana i izbalansirana ishrana

Danas „od njive do trpeze“ – a pre 15-ak godina, samo 20 hektara njive, svega par krmača i malo predznanja o njihovom uzgoju, preuzetog od njegovog dede, poznatog mačvanskog stočara.

Ishrana životinja, koja je automatizovana i bazirana je većim delom na koncentrovanoj hrani mu je danas, kako nastavlja svoju priču ovaj ambiciozni domaćin dok obilazimo postojeće objekte – ključna karika u proizvodnji.

Agrosaveti - Uzgoj svinja u Drenovcu 02Zatičemo zadovoljne i dobro uhranjene krmače i živahne prasiće, u više odvojenih prostora. Objedinio je ovaj uzgajivač, četiri rase koje su najzastupljenije po domaćim farmama: durok, veliki jorkšir, pietren i landras. A obuhvatio je i sve vidove uzgoja svinja, pre svega, zbog stalnih oscilacija u toj proizvodnji.

IPARD sredstva nedostižan san domaćim stočarima

Ono što Željko trenutno sigurno neće, jeste da konkuriše za sredstva iz evropskih, IPARD fondova. Želja i ambicije ima ali svestan je rigoroznih kriterijuma koji su postavljeni pred domaće proizvođače i smatra da će u prvim godinama samo veliki proizvcođači moći da ostvare pravo na njih. Na njemu je, kako ističe, da sve svoje znanje i investicije uloži u osavremenjavanje proizvodnje, tako da ne isključuje mogućnost da će u dogledno vreme poslati zahtev za dobijanje novca iz evropske kase.

PROČITAJTE I...  Farma virtemberg ovaca u Ravnom Selu

Prednosti IPARD-a iz ugla stručnjaka

Bio bi to odličan poslovni potez i dobra odskočna daska u daljem razvitku farme Milutinovića, smatra diplomirani inženjer stočarstva Zoran Kozlina, savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Šapcu, koji je u danu snimanja našeg priloga, obišao Željkovu farmu i dao mu korisne savete.

Kozlina kaže da su sa proizvođačima toga kraja, na mnogim tematskim predavanjima, razgovarali o mogućnostima, a pre svega o prednostima korišćenja sredstava iz IPARD fonda, i da je veliki broj njih zainteresovan za te konkurse ali su im visoko postavljeni kriterijumi još uvek nedostižni.

Agrosaveti - Uzgoj svinja u Drenovcu 03Govoreći o radu svog odabranog domaćina, Kozlina ističe, da postoje samo neke manjkavosti na kojima bi valjalo da poradi ali da je generalno farma svinja Milutinovićevih jedna od najuzornijih u tom delu Mačve. Tajna uspeha  za dobijanje sredstava iz IPARD fonda krije se u prilagođavanju evropskim standardima koja bi mu, kako ističe Kozlina, bila značajan oslonac za profitabilniju proizvodnju.

Stručne smernice za pospešivanje proizvodnje

Savetodavac Poljoprivredne službe u Šapcu, smatra da Željko Milutinović trenutno zadovoljava jedan od brojnih kriterijuma IPARD-a a to je da spada u red srednjih gazdinstava. Kozlina svom odabranom domaćinu daje i neke smernice za pospešivanje proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište

Ovaj savetodavac ističe da bi Milutinović trebao da napravi jednu mini reorganizaciju svoje proizvodnje, počev od objekata, što je i započeo, a neophodne su i neznatne korekcije kada je reč o provetrenosti prostora, kako bi se količina amonijaka u vazduhu svela na minimum a to bi doprinelo i dobrobiti samih životinja.

2018. godina izuzetno nepovoljna za uzgajivače svinja

Kada je reč o otkupnoj ceni on bi bio zadovoljan cenom od 160 do 180 dinara i veruje da će se tržište dogodine stabilizovati. Ovogodišnja cena od 140 dinara, mnogim tamošnjim proizvođačima ne ostavlja nijedan drugi izbor do stavljanja katanca na farmu, ističe Milutinović i dodaje da se on neće odlučiti za tako radikalan potez, pre svega, zbog obaveze prema supruzi i deci, koja su podjednako vredna i u školi ali i na farmi, koja bi do kraja naredne godine trebala da dobije i krov, ali i 100-tinak novih četvoronožnih stanara.

Opširnije pogledati u prilogu.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime