Kivano voće u Mačvi: Rađa kao ludo, a izuzetno zdravo

0
26434

Kivano je voće koje se sve više uzgaja na našim prostorima. Nije ni čudo, jer se lako gaji, a osim što je egzotičnog izgleda i ukusa, ima dobru cenu i nudi niz blagodeti po naš organizam.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Plodovi kivana su sočni i ukusni, a bez obzira da li ga gajite ili ste radi da ga kupite, najbolje je da birate plodove koji su narandžastožute boje, jer je to znak da su zreli, a samim tim najslađi i najukusniji.

Kivano je prepun vitamina A, B i C, minerala, poput kalijuma, gvožđa i magnezijuma, kao i dijetalnih vlakana. Pruža pravi preporod za organizam. Kivano štiti srce i krvne sudove, poboljšava krvu sliku i jača imunitet. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, hidrira organizam, a zbog antioksidanata čini kosu i kožu zdravijom i lepšom.

Adama Sultan 1120x180

Kako se jede kivano

Mnogi se pitaju kako se kivano konzumira. Najbolje da se konzumira u sirovom stanju i to za doručak, jer obiluje antioksidantima. Može da se meša u salatama sa krastavcem, da se dodaje u smutije, kao i u kolače ili torte.

Kivano se prvo opere i iseče po širini na pola. Uzmite jednu polovinu i nožem sa zaobljenim vrhom više puta zarežite unutrašnji sadržaj. Ne preporučuje se nož da oštrim vrhom, da se ne bi probila kora. Zatim, obrnite tu polovinu iznad činijice, koju ste ranije pripremili, i pritiskajte je kao limun, sve dok sav sadržaj (pulpa, sok i semenke) ne izađe u činiju. Kivano može da se zasladi medom za brzi i zdrav dezert.

galenika psenica LG 1120x185px

Uzgoj kivana u Mačvi

Sada vas vodimo u Mačvu na gazdinstvo Smiljanić, gde ćete imati priliku da vidite kako izgleda proizvodnja neobičnog kivano voća, ili afrička rogata dinja. Na žalost, prilikom naše posete padala je jaka kiša, te nismo mogli otići na parcelu gde se on uzgaja. Berba je uveliko počela, pa su palete i prikolice već pune. Naša domaćica, Andrea, kaže da je godina veoma pogodovala kivanu, te da je prinos veoma dobar. Ali da krenemo od samog početka, otkud ideja za proizvodnju ovog egzotičnog voća?

PROČITAJTE I...  Loša godina za lubenice u Mačvi

“Mi ga sejemo već desetak godina, ali samo za naše potrebe. Pre dve godine smo rešili da to malo uozbiljimo i da ga ponudimo tržištu.” – kaže Andrea Todorović, najmlađi član gazdinstva Smiljanić iz Mačvanskog Belotića.

Infinito Bayer 1120x180 V01

I prinos i kvalitet bolji nego u zemljama u okruženju

E sad da spomenemo i sam prinos. Naime, kivano, iako potiče iz Afrike, je veoma poznata biljka širom Evrope. Ispostavilo se da mu mačvanska oranica itekako odgovara, te su i prinosi daleko veći u odnosu na neke druge evropske zemlje. Da slikovitije objasnimo, ima ga oko 70-80 po jednoj kućici, ili 74 tone po hektaru.

Agroasevti---Kivano-voce---Macva---02

“Uporedili smo naše rezultate sa zemljama iz okruženja, i ustanovili da su njihovi prinosi upola manji u odnosu na naše. Ovo podneblje mu zaista odgovara.” – ističe naša sagovornica.

Kivano se proizvodi skoro kao lubenica, dodaje Andrea. Do 15. maja se mora izneti i presaditi napolje, a berba kreće u septembru. Iako je afrička voćna vrsta, on zahteva navodnjavanje, a do sada nisu primetili da ga nešto posebno napada. Što se prihrane tiče, nisu primenili ništa specijalno, već su analizom zemlje utvrdili šta joj nedostaje i to joj nadomestili. Bere se kada nije potpuno zreo, jer on sam kasnije dozreva u gajbicama. Ima bodlje, te se mora brati sa rukavicama i slagati pojedinačno, kako ne bi oštetili jedni druge. Što se gramaže tiče, ona je klasirana, a najveći koji su ubrali naši domaćini bio je 860 grama.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja meda u Mačvi

“Gramaža se kreće od 230-250 grama pa čak do 860, to je najveći koji smo mi imali. Postoje klase, naravno, kao i u svemu. Ti od 250 grama su treća klasa, druga je od 300-400 grama, a sve preko toga je prva klasa.” – objašnjava nam Andrea.

Agroasevti---Kivano-voce---Macva---03

Tržište postoji, šansa je izvoz

Iz priloženog vidimo da se kivano može uspešno proizvoditi i kod nas, ali se onda nameće pitanje: postoji li tržište za njega? Kako su nam rekli naši domaćini, kod nas je ono dosta stidljivo, dok se u inostranstvu prodaje veoma lako. Prošle godine su radili izvoz sa hrvatskim otkupljivačem koji im je rekao da on može prodati sve što proizvedu. Međutim, naš kivano mu treba tek u decembru, kada prodaju tamošnji, hrvatski, ali onda dolazi do problema, kako ga sačuvati do kraja godine?

“Hrvatski otkupljivač bi sve da nam otkupi, ali u decembru. I oni tamo imaju proizvodnju, te logično prvo prodaju svoj. Ali mi ga ne možemo uspešno sačuvati do tad. Potrebne su nam ULO hladnjače, jer se čuva na 18 stepeni. Još smo mi na samom početku, pa videćemo kako će sve ići. Voleli bismo pre svega da domaće tržište upoznamo sa kivanom.” – kaže Andrea.

PROČITAJTE I...  Uzgoj malina u Mačvi

Inače, seme kivano voća se nabavlja u inostranstvu i 10 semenki košta 5 eura. Zvuči skupo, ali je cena komad kivana, bez obzira na gramažu, 150 dinara. A spomenućemo i to da se radi o jednoj veoma zdravoj biljci, punoj vitamina, te dnevno smete pojesti samo dva. Doktori je preporučuju za poboljšanje krvne slike, traže je sportisti za vitaminske napitke, a na svoj meni uvrstili su ga i brojni beogradski restorani.

Prethodni tekstUljana repica, poslednjih godina veoma profitabilna kultura
Sledeći tekstIshrana i zaštita SALATE u plastenicima za vreme intezivnog rasta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime