Uvezli jeftin med iz Moldavije

0
1595
Agrosaveti---Trziste-i-izvoz-meda---01
Timac AGRO

Prema podacima Saveza udruženja pčelarskih organizacija, dve domaće kompanije su krajem aprila uvezle u Srbiju oko 40 tona cvetnog meda iz Moldavije. Med je uvezen po ceni od 2,2 evra po kilogramu, a uskoro stižu nove količine, kažu u SPOS-u.

Kako je za naš portal rekao predsednik SPOS-a, Rodoljub Živadinović, uvoz meda je legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno. Ipak smatra da to nije korektno prema domaćim proizvođačima, istakao je Živadinović.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

“To je cvetni med čija je krajnja cena 2,2 evra, a oni našim pčelarima plaćaju 2,1. Znači radi se o sitnoj zaradi tih kompanija. Rekli smo im jednu važnu stvar: da oni zarad sitne zarade praktično ubijaju svoje dugogodišnje saradnike, na čijim leđima su i porasli, ali oni neće da slušaju. Naš zahtev i prema državi će biti da se nađe način da se zaštiti domaći proizvođač. Problem je i kvalitet meda, a problem su i naši propisi. Još uvek nije izmenjen pravilnik o kvalitetu meda onako kako je pre nekoliko godina dogovoreno.” – ističe Živadinović.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Proizvodnja-meda-u-Muzincima---04

On naglašava da potrošači u Srbiji ne znaju kakav je med u tegli, niti odakle on potiče. Mnoge zemlje, kao što su to Hrvatska i Italija su preplavljene kineskim medom, pa se sad bore za nove pravilnike.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Gornja Kamenica

“Vi u tegli možete imati 1% meda iz Srbije, a 99% meda iz Moldavije. I to nije problem. Sporno je to što vi kao potrošač to ne znate. Dakle, to mora biti naznačeno na tegli.” – dodaje naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

KOLIKO MEDA STAJE U TEGLU?

Živadinović ističe da je potpuno bilo za očekivati da će u jednom trenutku doći do uvoza. To se desilo u susednoj Hrvatskoj. Čim su ušli u EU preplavio ih je kineski med, koji je, kako on kaže, ultra jeftin i sumnjivog kvaliteta. Iz tog razloga je pokrenut brend “Naš med”.

“U toj tegli je isključivo med iz Srbije. Na osnovu serijskog broja, potrošač može da ode na naš sajt i da tačno vidi ime i prezime meda koji se nalazi u tegli. Od kojih pčelara potiče, sa koje teritorije, gde je sakupljan. Možete da odete i da upoznate pčelara. A ne ovako, da kupuje mačku u džaku. Ima još nešto zanimljivo. Vi znate da je tegla meda uvek težila 1 kg, u međuvremenu, tegla se nije promenila, a sada u njoj imate 900 grama meda. Potrošači moraju pitati, šta je to u tegli, kako je med preko noći promenio specifičnu težinu?” – naglašava Živadinović.

PROČITAJTE I...  Za izvoz meda poželjna ”Dobra pčelarska praksa”

Agrosaveti---pcelari---Smederevo---03

NOVA ERA – ZA MESEC DANA SE OTVARA POGON U RAČI

Pogon za preradu meda u Rači biće otvoren tokom juna meseca, te će med brenda “Naš med” konačno biti dostupan širom Srbije. A to će biti jedna nova era u širenju istine o kvalitetu meda, ističe naš sagovornik.

“Zbog nemogućnosti saradnje sa otkupljivačima, podigli smo naš pogon, uložili milion i 400 hiljada eura. To je bilo potpuno nepotrebno, ali mi nismo imali s kim da razgovaramo, niti da sarađujemo. Mi smo uvideli da njihovi pogoni 5-6 puta prevazilaze kapacite zauzetosti. Mi smo onda sazvali sastanak i zamolili za saradnju. Rekli da imamo ideju da pravimo pogon, ali da to ne bismo radili, pa da napravimo dogovor i da oni uposle svoje kapacitete. Jedino smo hteli da znamo koliko košta njihova usluga po kilogramu meda. Rekli su 55 eurocenti po kilogramu za otkup, pakovanje i transport. Već za 24 sata cenu su promenili, a nama je ta poruka bila jasna, te smo krenuli u izgradnju pogona u Rači.” – kaže predsednik SPOS-a, Rodoljub Živadinović.

PROČITAJTE I...  Pčelarenje i proizvodnja meda u Melencima

Pčelari su po svemu sudeći doskočili problemu. Pogon je završen, uskoro počinje sa radom, a vrlo brzo nakon toga se očekuje i plasman domaćeg meda i na rafovima širom Srbije.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime