Zdrava užina – organska užina

0
630
Agrosaveti---Zdrava-uzina---01

Ideja seoske učiteljice da motiviše decu da se zdravo hrane tako što će ih poučiti kako sami da proizvode hranu naišlo je na oduševljenje javnosti. Takvoj podršci u OŠ „Ivan Gundulić“ na Čeneju nisu se nadali. Projektom Zdrava užina želeli su da edukuju decu ali da kod njih stvore zdrave životne navike.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

„Jako je važno, jer je njima to zanimljivo, kao prvo da isprate rast i razvoj biljke, a to je nešto što mi i učimo u školi. Zanimljivije je da izađemo iz tog okvira neke šture teorije i da to praktično i primenimo. To je nešto što oni i vole i što inače neprimenjuju u svom redovnom jelovniku. Ova priča je dokaz je toga, jer oni sada redovno jedu voće i povrće , ne negoduju već uživaju u tome.“ – rekla je Vesela Mačkić, učiteljica OŠ „Ivan Gundulić“, Čenej.

Chief-1120x180

Agrosaveti---Zdrava-uzina---02

Školska bašta puna zdravlja

Već smo rekli da je podrška učiteljici Veseloj i njenim đacima nije izostala, te su pojedine firme obezbedile sadni materijal, đubrivo i zaštitna sredstva. Prethodno su posejali rotkvicu, spanać, rukolu, paradajiz i krastavac. Imaju i maline i kupine, kao i začinsko bilje poput lavande, matičnjaka, bosiljka i ruzmarina. Stigla je pomoć i u vidu rasada paprike.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

„Za ovaj projekat smo saznali iz medija i javili se i odlučili da im pomognemo prvo sa veštačkim đubrivima da bi mogli da uzgoje i odgaje zdrave i kvallitetne biljke. A isto tako da im sa našim znanjem i iskustvom pomognemo. Mislim da će projekat Zdrava užina u potpunosti uspeti te da će ova deca u školi imati i zdravu i kvalitetnu hranu. Mislimo da je izuzetno važno, pre svega, ako biljku hranite zdravo i kvalitetno u sledećom koraku čovek dobija zdravu i kvalitetnu hranu. Tako da je od ključne važnosti, pogotovo za decu u osnovnoj školi da na vreme se upoznaju i sa značajem zdrave hrane, ali i sa značajem proizvodnje.„ – rekao je Živko Miljević, marketing menadžer TimacAgro Balkans.

Nicogan-1120x180

Agrosaveti---Zdrava-uzina---03

Deca znaju više od odraslih

O tome koliko su đaci posvećeni svojoj bašti i baštovanskom poslu ne treba mnogo ni govoriti, međutim znanja sa kojima raspolažu su za divljenje.

Biofor baner 728x90

„Naučili smo da treba negovati biljke i da ne treba da se gaze već zalivaju da bi narasle.“

„To nije toliko teško kada svaki dan dolazimo i zalivamo biljke.“

„Prvo smo ogradili da možemo da sadimo cveće, povrće i voće. Posle smo presađivali i zalivamo svaki dan.“

„Ovde imamo razne biljke od kojih možemo da se lečimo. To su lekovite biljke koje sušimo i od njih pravimo čaj.“

„Ruzmarin koristimo u mnogim jelima, a možemo i kao ukras u svatovima i lepog je mirisa.“

„Matičnjak je jedna od retkih biljka koja je istovremeno mirisna, začinska, lekovita, aromatična i medonosna. Raste u parkovima, baštama i dvorištima i pčele je obožavaju.“

Izjavili su naši mladi organski baštovani.

PROČITAJTE I...  Raznovrsna organska proizvodnja na Čeneju

Podrška koju su ovi mali baštovani dobili učinila je da se razmišlja i o ambicioznijim planovima. Dvorište osnovne škole na Čeneju bi moglo da postane ne samo ogledno dobro već i prava bašta.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime