Uzgoj maline: Kombinacija jednorodne i dvorodne sorte

0
469

Srbija je postala pepoznatljiva po malini odlicnog kvaliteta, što je svrstava među značajnije proizvođače maline u svetu, posle Poljske i Čilea. U ariljskom kraju se uglavnom uzgajaju dve sorte, to su MIKER i VILAMET, koje su namenjane za zamrzavanje. Naši voćari tvrde da je malina proizvedena u Srbiji veoma konkurentna na svetskom tržištu i po ceni i po kvalitetu. Zbog povoljnih agroekoloških uslova i dobre zarade, malina se sve više proizvodi u Zapadnoj Srbiji.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Na imanju Ljubiše Gligorića nalazi se mlađi, moderniji zasad, koji će uskoro dobiti protivgradnu mrežu, kao i nešto stariji zasad u pogledu tehnologije proizvodnje. Zajedničko za oba zasada je to što poseduju sistem za irigaciju. Kao svaki pametan i promišljen poljoprivrednik Ljubiša je osigurao kompletan rod maline.

Navodnjavanje maline neophodno

Bez vode nema ni života, kako za ljude, tako i za biljke. Naši malinari se često žale na nisku otkupnu cenu, a nemaju dovoljne količine. U osnovi svega je problem niskog prinosa jer se retko koji malinjak zaliva. Blizina reke Jadar, kao i lako dostupni bunari, omogućili su Ljubiši da svoje zasade navodnjava.

ExelGrow Adama 1120x180

Do berbe “crvenog zlata” deli nas mesec dana. Prošla godina je zbog dobre cene opredelila mnoge proizvođače ovog kraja da uzgajaju malinu.Radna snaga, u Lešnici, nije problem. Dobar odnos prema beračima i redovna isplata zadržali su iste ljude u voćnjaku već duži niz godina. Za berače ima posla tokom cele sezone jer posle maline na red dolazi lešnik.

PROČITAJTE I...  Obezbedite vrhunski kvalitet i rod JABUKE analizom lista i folijarnom prihranom

Malina u plastenicima isplativija

Srbija je trenutno među prvima u svetu po izvozu maline. Prostora za povećanje proizvodnje ima i sve veći broj domaćih proizvođača se odlučuje da pređe na gajenje maline u zaštićenom prostoru. Malina gajena u plasteniku ima bolju perspektivu. Ovde berba počinje 20-30 dana ranije i donosi mnogo bolju zaradu od maline gajene na otvorenom polju. Kada se gaji u zaštićenom prostoru malina na jednom hektaru daje rod između 30 i 40 tona, odnosno od 300 do 400 kilograma na jednom aru, dok se na otvorenom njen rod kreće između 75 i 150 kilograma po aru. Ljubiša planira da od naredne godine krene sa proizvodnjom konzumne maline u plastenicima.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Subvencije države redovno dobija i one predstavljaju veliki podsticaj u proizvodnji. Saradnja sa savetodavnim službama Loznice i Šapca je od velikog značaja. Svaki korak se pažljivo planira i sprovodi u dogovoru sa agronomima.

Za kraj Ljubiša poručuje da je odličan profit u proizvodnji maline ukoliko se radi na pravi način malilna nema vek trajanja i može da donese lepu zaradu bilo kao osnovno ili dodatno zanimanje. Malinjaci mogu da se eksploatišu i preko 10 godina uz adekvatnu brigu, ishranu i zaštitu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Ljubomir Gligorić, voćar iz sela Lešnica

Prethodni tekstCase IH Quantum traktori
Sledeći tekstHranljivi elementi i njihove uloge u biljnoj proizvodnji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime