Srpski izum uništava korov bez pesticida

0
3840
ambrozija korov
Foto: Wikimedia.org / Autor: Quadell / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Common_ragweed.jpg

Uređaj „Ambrozer“ patentirao je inovator i elektroinženjer Miloš Stanković, a njegova svrha je da uništava, ne samo ambrozije, već i drugi korov na ekološki način, bez upotrebe hemijskih preparata. U želji da pomogne bratu, pomogao je čitavom svetu, a najviše poljoprivrednicima. 

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Miloš Stanković je duže od 20 godina aktivan u naučno-istraživačkom radu, a dobitnik je više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja. Međutim, napraviti električni uređaj za uništavanje korova nije ni malo lako, jer su se izmenilo mnogo regulativa, te je bilo neophodno ispuniti visoke standarde bezbednosti u EU i svetu. Miloš je u tome uspeo.

Stanković kaže za „Preduzetnik“da je uređaj nastao iz želje da pomogne bratu. „Moj brat od malih nogu ima problem sa ambrozijom. Hteo sam da pomognem njemu i svim ljudima koji pate od ambrozije“, kaže Stanković. Međutim, uređaj ne uništava samo ovaj korov, već je testiran na 180 vrsta korova.

ExelGrow Adama 1120x180

Kako uređaj radi?

Prilikom fizičkog kontakta elektroda uređaja sa korovom pušta se određena frekvencija. Tada nastaju biohemijski i biofizički procesi u biljci i ona odmah vene i ne raste tokom sezone. U zavisnosti od vrste korova, zavisi i frekvencija koja će se koristiti za uništavanje. Uređaj se može podesiti da uništava grupno ili selektivno korov, a ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme. Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

PROČITAJTE I...  Kontrola korova u organskoj proizvodnji

U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, ističe Stanković, navodeći da „Ambrozer“ može da pomogne organskim proizvođačima, kao i opštinama i gradovima. Serijska proizvodnja trebalo bi da počne u Srbiji krajem godine, navedeno je na portalu Privredne komore Srbije, a plan je da se distribuira kroz lance koji prodaju baštensku opremu.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstBez dobrog voća nema ni dobre rakije: Stranci poludeli za kikindskim „Mamut“-om
Sledeći tekstUzgoj višnje na 130 hektara: Kad se prijatelji slože, sve se može

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime