Savremena mehanizacija za stočarstvo

0
3291
Agrosaveti - savremena mehanizacija - 07

Jedan od razloga zašto srpska poljoprivreda kaska za evropskom je činjenica da su razvijene zapadne zemlje mnogo dalje otišle u tehnološkom pogledu. Imaju savremenu mehanizaciju koja je tamnošnjim proizvođačima mnogo dostupnija. To se automatski reflektuje na cene agrarnih proizvoda, koje većina evropljana proizvodi jeftinije nego mi, samim tim, naš seljak na evropskom tržištu nije konkurentan. To treba da se menja, pa su nove mašine i nove tehnologije predstavljene nedavno u Čantaviru. Jedan od najinteresantnijih eksponata bila je prikolica koja omogućuje kipovanje na tri strane.

Spyrale Adama 1120x1080

Pošto je kipovanje na sve tri strane, to olakšava istovar, odnosno, pretovar da li u mešaonu ili u silose.“ – ističe Dalibor Radosavljević ispred firme AgriCons Tech

Agrosaveti - savremena mehanizacija - 03

Ovoj manifestaciji, prisustvovali su brojni stočari koji na svojim imanjima već imaju i koriste neke od ovih mašina, te su iznosili svoje impresije. Uposleni na farmama između ostalog koriste i motalicu za senažu, a mašinom upravlja samo jedan čovek.

Mikser za spravljanje obroka za stoku, koji se dobro pokazao na farmama mlečnih goveda. Upravo multifunkcionalnost u različitim tipovima stočarstva čini ovu mašinu interesantnom, takođe prilagodljiva je različitim tipovim traktora.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Verovatno najinteresantnija mašina prikazana na manifestaciji u Čantaviru je robot koji služi za vraćanje hrane na tkz. Hranidbeni sto. Kada goveda uzimaju hranu jedan njen deo se uvek pomeri tako da malu količinu obroka grla više ne mogu da dohvate. Ova mašina upravo služi za vraćanje hrane nad hranidbeni prostor.

Budućnost je tu, na dohvat ruke. Iako savremena mehanizacija za naše poljoprivrednike nije jeftina, savremene mašine same sebe otplate za nekoliko sezona, kroz uštedu na radnoj snazi i bržem obavljanju poslova.

Prethodni tekstMultipor – izolacija i adaptacija
Sledeći tekstPravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime