Dobro projektovana farma za mlečna grla

0
750

Na farmi Đorđa Ristića, iz sela Pelagićevo, prvo što može da se uoči jeste funkcionalna i dobro projektovana farma za mlečna grla. Krave nisu vezane, već se nalaze u slobodnom sistemu, štala je osunčana, provetrena i čista, a svako grlo ima dovoljno mesta. Projekat je radio Đorđev otac, Sava, inače poljoprivrednik sa dugogodišnjim iskustvom.

Adama Maganic 1120x180

Praveći naše emisije najčešće nailazimo na loše staje,male, mračne sa niskim plafonima, napravljene od cigala i betona, što se automatski odražava na mlečnost, manjak vitamina D, i zdravstveno stanje životinja.

Farma u Pelagićevu je napravljena od drveta i dokaz je da ne treba uložiti mnogo novca u dobar objekat za držanje životinja. Celo imanje vodi mladi Đorđe, ambiciozan poljoprivrednik sa vizijom, koji je rešio da ostane na selu i krene očevim stopama. Odlazak u grad za njega nikada nije bila opcija, jer su roditelji vredno radili dugi niz godina kako bi njemu i njegovim sestrama omogućili lep život, a mladi naslednik je rešio da nastavi porodičnu tradiciju unapređujući je novim znanjima.

MPS baneri II

Rasni sastav i mlečnost krava

Na rasnom sastavu se radilo temeljno i dugo. Najbolja grla su uvezena iz Nemačke i Češke, a zastupljena su goveda simentalske i holštajn rase.

PROČITAJTE I...  Zaštita stoke od insekata (muva)

Mlečnost krava koja se postiže na ovoj farmi je izuzetna, prosek od preko 30 litara po grlu može da se pripriše dobroj ishrani, uslovima držanja i genetici na koju je stavljena posebna pažnja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Uz premiju za mleko i isplaćene subvencije od strane države, proizvodnja se isplati, kaže naš sagovornik. Poskupljenje inputa ne ide na ruku poljoprivrednicima, ali uz dovoljne količine mleka na dnevnom nivou i postizanje ekstra kvaliteta, računica može da se napravi. Da bi se dobilo mleko koje zadovoljava najviše standarde u proizvodnji veoma je važno da se ispoštuju svi higijenski propisi prilikom muže.

U dogledno vreme Đorđe planira da investira u novu opremu na farmi, čime bi bio u većoj meri nezavistan u odnosu na mlekare i otkupljivače.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Prošle godine Đorđa je zadesila jedna veoma neobična situacija, naime njemu je bila ukinuta premija iz razloga što je imao preveliku mlečnost po grlu.

Dnevno se na ovoj farmi proizvede preko 1.500 litara mleka, što je odličan rezultat. Trenutno se privode kraju radovi na novoj farmi gde će sve biti automatizovano. U planu je i da se nastavi sa dobrom genetikom i uvozom  najboljih grla.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Đorđe nastavlja da proširuje posao koji je još davne 2008. godine započeo njegov otac i bez čije pomoći farma danas ne bi tako izgledala ovako. Otac Sava nam je rekao da mu je želja da oženi sina i dobije unučiće, te da se nada da će se naći neka devojka koja će deliti ljubav prema selu i poljoprivredi, baš kao i njegov naslednik Đorđe.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Kikindi

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

BTZ 1120x180px

Sagovornik: Đorđe Ristić, selo Pelagićevo, BiH, Republika Srpska

Prethodni tekstNeverovatno dejstvo LJUBIČASTOG povrća i voća na zdravlje
Sledeći tekstCene svinja padaju, farme se gase a uvoz raste

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime