Farma KRAVA, proizvodnja SIRA i uzgoj OVACA u selu ZUCE

0
392

Aleksandar Nešić, iz sela Zuce, po struci je profesor u grafičkoj školi. Njegov radni dan se ne završava kada zvono označi kraj nastave, već kada su životinje na farmi namirene, a štale očišćene. Niska plata u školstvu, od koje ne može da se izdržava porodica bio je samo jedan od motiva da se Aleksandar okrene selu, drugi motiv je bio usmeren ka tradiciji koja je morala ne neki način da se sačuva.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Naš sagovornik se seća dana kada su njegovi baka i deka gajili i prodavali od svega po malo, i od toga gradili kuću i neki bolji život za sebe i svoje potomke. Na imanju predaka gajio se spanać, kupus, jabuke, med i nešto malo živine i sve se to na konjima nosilo do beogradse pijace Kalenić. Danas porodica Nešić proizvodi kravlji sir, koji prodaje na toj istoj pijaci.

Mala farma donosi jednu prosečnu platu

Poljoprivreda je porodici Nešić dodatni izvor prihoda, zahvaljujući kravama i siru koji naprave, kućni budžet se dopunjava i bolje se živi. Blizina grada im u velikoj meri trasira put do kupaca, ali i kvalitet je presudan, pa na njihovu tezgu već godinama dolaze iste mušterije. Na farmi se nalazi svega 7 krava, o kojima brinu svi ukućani, sin, žena i naš domaćin. U razgovoru saznajemo da ovako jedna mala farma može da donese zaradu koja se kreće u rangu prosečne plate u Srbiji.

Adama Sultan 1120x180

Subvencije i podrška stručne službe

Kada je reč o subvencijama države, Nešići se do sada nisu mnogo na njih oslanjali, uspevali su sve sami da naprave i ulože pare u nove investicije.

PROČITAJTE I...  Stočarska proizvodnja u selu Veliki Borak

Objekti u kojima se krave nalaze nisu na zavidnom nivou, pa bi modernizacija istih bila više nego dobrodošla, sa aspekta dobrobiti držanja životinja. Farma porodice Nešić je trenutno u procesu aplikacije ili podnošenja zahteva za projekat dobijanja podsticaja od svetske banke za nabavku nove mehanizacije, u čemu im mnogo pomaže savetodavna stručna služba iz Beograda, koja ih vodi kroz obaveznu i složenu dokumentaciju.

pylon galenika jan 023

Radima Koprivica , ispred savetodavne službe Beograd kaže da poljoprivrednici ne treba da se plaše i ustuknu pred papirologijom za podnošenje zahteva, jer su savetodavci uvek tu da pomognu kako bi se što lakše došlo do podsticaja.

Lepa poruka za kraj koju valja imati na umu je ta je da su savetodavci najdostupnija subvencija koju država nudi i zato se još jednom apeluje na poljoprivrednike da u svakom trenutku prihvate besplatnu i dragocenu pomoć struke.

KWS banner 728x90

Sagovornici: Aleksandar Nešić, selo Zuce, dipl. Inž. Radmila Koprivica, PSSS Beograd

 

Prethodni tekstPrimenite ovo i CVEĆE U VAZI će NEDELJAMA DUŽE da TRAJE
Sledeći tekstNedeljni pregled: Skok cena jagnjadi i prasadi samo u pojedinim mestima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime