Ishrana i njen uticaj na zdravlje visokomlečnih krava

0
296
Agrosaveti ishrana visokomlecnih krava 01

Najznačajnije mesto u proizvodnji mleka svakako zauzima ishrana, te je visokomlečna grla neophodno hraniti kvalitetno i adekvatno. Neizbalansirana ishrana dovodi do manjka mleka, ali i do niza drugih problema kao što je npr. reprodukcija. Selekcija se tokom poslednjih decenija menjala, a sve u koristi visoke mlečnosti, te je bilo neophodno takvim grlima obezbediti i adekvatnu ishranu koja mora da prati tako visoku mlečnost.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Ono što se nekada smatralo dobrom kravom, krava koja daje oko 6000 litara mleka, sada nije zadovoljavajuće. Sada su ciljne vrednosti 10000 litara, pa i više. Takva selekcija, jednosmerna, koja je išla samo ka povećanju mlačnosti, dovela je do toga da i ta grla postanu osetljivija. Tako da ukoliko dođe do malog iskakanja u smislu zadovoljenje potreba u ishrani, može da dođe do ugrožavanja zdravstvenog stanja tih krava, u težim slučajevima, a u lakšim će doći do poremećaja koji neće biti odmah vidljivi, ali će kao posledicu imati manje mleka, ili mleko neće biti odgovarajućeg kvaliteta. A ono što je nagore, može doći do poremećaja u plodnosti.” – kaže dr Dejan Bugarski sa Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu.

Neravnoteža u potrebama i potrošnji

Kravu treba pripremati za reprodukciju, ona mora biti u dobroj kondiciji, a ta priprema praktično počinje već u kasnom zasušenju, dodaje dr Bugarski.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti ishrana visokomlecnih krava 02

“Nakon telenja, kako kreće proizvodnja mleka, svi metabolički procesi se preusmeravaju na proizvodnju mleka. Ono što je pre telenja krava sakupljala u sebe, ona sada sve to izlučuje kroz mleko. Krava nakon telenja mnogo toga daje iz sebe, a zbog određenih fizioloških procesa, ona uzima manje hrane u odnosu na ono što izbacuje kroz mleko. Tada dolazi do jedne neravnoteže u potrošnji i potrebama i onoga što ona unosi u sebe. Ljudi pomisle da tada njoj treba puno rezervi, ali ne. Upravo suprotno. Ona ako ima mnogo rezervi, mislim na mast, pa ta mast krene nekontrolisano da se troši, ona tada opterećuje jetru, a životinja postaje životno ugrožena.” – naglašava dr Bugarski.

PROČITAJTE I...  Stočarsko domaćinstvo u selu Guberevac

Pad imuniteta je uzrok mnogih problema

Zato je cilj da krava pred teljenje ne sme da bude predebela, ali ni premršava, već u dobroj telesnoj kondiciji kako bi nakon teljenja ona mogla da nastavi sa proizvodnjom koja će zadovoljiti vlasnika, proizvodnjom koja neće ugrožavati njeno zdravlje, dodaje dr Bugarski. E najčešće baš tada dolazi do propusta, odnosno neusklađenosti potreba krave i onoga što joj se pruža.

galenika pylon 1120x85

“Tu se nalazi ključ problema koji se kasnije ispoljava kroz poremećaj zdravlja, a koji na prvi pogled uopšte ne izgleda da je povezan sa time, ali jeste. Tu je problem. Početkom laktacije prirodno dolazi do pada imuniteta, a ako tome dodamo da životinja ne unosi dovoljno energije, da je njena jetra oštećena, taj pad imuniteta će biti još jači. Tada se javljaju infekcije. Infekcija materice, što je najčešće, jer je tada materica živa rana koja treba da se skupi, da se očisti. Zatim se javljau mastitisi, a u ranoj laktaciji se javljau i zapaljenski procesi na nogama. To je sve posledica pada imuniteta.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo – cena mleka niska, premije kasne

Fenomen ledenog brega

Dakle, krave morate posmatrati, prepoznati njihove potrebe, a posledice neadekvatne brige mogu biti vrlo brzo ispoljene, ali ima i onih koje se pojave dosta kasnije. Postoji tzv. “fenomen ledenog brega”, odnosno kada držalac životinje vidi samo ono što je na površini problema.

Agrosaveti ishrana visokomlecnih krava 03

“Kako držalac životinje da obrati pažnju na poremećaje? Pa kao prvo krava ne sme da bude pretovljena, ali nakon telenja posmatraući određene tačke na telu, može se primetiti i kako krava mršavi. Mršavi jer ne unosi sve ono što joj je potrebno, ali i zbog stadijuma u kojem se nalazi, međutim, ako preterano mršavi, znači da je životinja ugrožena. Često krave pred sobom nemaju sve ono što im je potrebno, naročito u visokoj laktaciji, u prvih sto dana muže. Ne može tokom tih prvih sto dana muže da pred njom nema hrane, tada ona mora da jede onoliko koliko ona to želi.” – dodaje dr Bugarski.

Izbalansirana ishrana

Međutim, taj obrok mora bude uravnotežen, da odnos koncentrovanog i kabastog dela bude izbalansiran, jer ne smemo zaboraviti da je krava preživar, ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Krave iz Mošorina

“Krave moraju biti zadovoljne, moraju dobiti sve što im treba. Od njih se puno očekuje, ali kravama treba puno i dati. Ako držalac životinje ne može da obezbedi sve ono što kravi treba, onda je bolje da ih i ne drži.” – dodaje naš sagovornik.

Dakle, neophodno je obratiti pažnju na ishranu u zavisnosti od faze u kojoj se životinja nalazi, jer su i njene potrebe, kao i mogućnosti konzumiranja, različite od faze do faze.

Prethodni tekstVelike UŠTEDE u MIONICI, korišćenjem BIOENERGANE
Sledeći tekstPonovna tražnja za SRPSKU JABUKU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime