Povećanje premije za mleko za 3 dinara neće zaustaviti rasprodaju krava

0
1284
Agrosaveti---Holstajn---grla---krave---mleko---Glusci---02
Foto: Vertigo produkcija

Proizvođači mleka u Srbiji ocenili su da najava o povećanju premije za mleko za tri dinara po litru (sa sedam na deset dinara) neće zaustaviti rasprodaju krava jer se mleko prodaje za oko 37-38 dinara po litru, a prosečni troškovi proizvodnje su oko 56 dinara.

Spyrale Adama 1120x1080

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je pre tri dana da će država povećati premiju za mleko za tri dinara, sa sedam na deset i da je to jedna od mera koje će biti donete u cilju podrške proizvođačima mleka.

Vlasnik farme krava iz okoline Kruševca Goran Stojanović rekao je za Betu da rasprodaje farmu od 23 krave, jer je problem sa jeftinim mlekom trebalo rešavati pre nego što ta proizvodnja finansijski potpuno ne uništi poljoprivrednike koji se njome bave.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

„Od 23 krave do sada sam prodao 13 i prodaću sve do jedne jer nema vajde od tog rada, a povećanje premije za tri dinara je kasno stiglo“, rekao je Stojanović.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja mleka porodice Bohuš iz Gložana

Dodao je da je „cena mleka nikakva, a premiju za ovu godinu još nije dobio“.

Vlasnik iz Velikog Šiljegovca Radovan Ignjatović rekao je da je povećanje premije od tri dinara po litru dobrodošla pomoć posle šest godina, koliko država nije povećavala tu vrstu finansijske podrške, kada bi i mlekare podigle otkupnu cenu za još deset dinara.

„Sve je poskupelo i povećanje premije od tri dinara značilo bi nam da smanjimo gubitke kada bi i mlekare podigle otkupnu cenu bar deset dinara, ali su mi u mlekari Ekomlek, kojoj prodajem mleko, rekli da mogu da podignu otkupnu cenu za dva dinara, a to je smešno“, rekao je Ignajtović.

On je rekao da je sve poskupelo, od nafte do stočne hrane i da je sojina sačma koja je neophodna za koncentrate sa 60 dinara po kilogramu prošle godine poskupela na 110 dinara ove godine.

Dodao je da za ovu godinu još nije dobio premiju koja se isplaćuje kvartalno i da za dva kvartala potražuje oko 300.000 dinara.

PROČITAJTE I...  Farma sa 330 krava i borba domaćina da grla ne završe u klanicama

Miladinović je rekao da jedino što ga sprečava da rasproda stočni fond su krediti koje je uzeo, pa novac koji dobije od mleka preusmerava u banku bez mogućnosti da zadrži deo kako bi naplatio rad.

Prema rečima vlasnika farme od 40 krava Radomira Miladinovića litar mleka košta 36-37 dinara, malo više od kilograma kukuruza, a da ima proizvođača koji ga prodaju i za 25 dinara po litru.

„Povećanje premije za tri dinara bi značilo proizvođačima kada bi sada i mlekare podigle otkupnu cenu na bar 50 dinara po litru“, rekao je Miladinović.

Izvor: Danas / Beta

Prethodni tekstNiža cena jagnjadi i jaradi na pijaci u Vranju
Sledeći tekstOtkup jagnjadi u organizaciji UOOS: Otkupi se 50-100 jagnjadi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime