Uzgoj ILe de France ovaca u selu Baluga Ljubićka

0
378
Agrosaveti---uzgoj-Il-de-France-ovaca---02
Timac AGRO

Kada je otišao u penziju, Miroslav Milovanović iz Ljubićke Baluge kod Čačka je tačno znao kako će provoditi svoje penzionerske dane, odnosno čime će se baviti. Tokom poslednjih godina radnog staža sve je pripremao kako bi podigao farmu ovaca i u tome je i uspeo. Desetak godina u ovčarstvu je već iza njega i zadovoljan je onim što je postigao.

Merpan-80-WDG-1038x172

Nije se Miroslav dvoumio ni kada je birao rasu koju će držati, jer kako kaže, il de fransu nema premca.

“Počeo sam sa 10 umatičenih ovaca pre 10 godina. Danas ih imam 50 i to su neki moji kapaciteti. Znao sam da hoću il de fransa jer je to po meni svetska rasa. Osim toga tražena je, žele je i pečenjare, jer je kao napolitanka, red ovog red onog, te za nju plaćaju uvek više.” – kaže Miroslav Milovanović.

Delan Pro 1068x177px

Agrosaveti---uzgoj-Il-de-France-ovaca---01

Naš domaćin se ozbiljno posvetio ovčarstvu, te možemo reći da to radi veoma profesionalno. Cilj mu je samo kvalitet koji dobija oštrom selekcijom, a možete i sami videti da je u tome već uspeo. Ono što je još dokaz posvećenosti, jesu i sledeći rezultati.

PROČITAJTE I...  Stočarska proizvodnja u selu Veliki Borak

“Moje ovce se uvek jagnje 2 puta godišnje, a prosek je 4,2 jagnjeta godišnje. I time sam i više nego zadovoljan, jer sa takvim brojkama uspem da uzmem malo novčanica.” – ističe naš domaćin.

Nimrod-1038x172

ISHRANA JE UVEK NA PRVOM MESTU

Kao što je i sam domaćin spomenuo, osim genetike važni su i drugi segmenti u ovom poslu, kako bi se dostigli ovakvi rezultati. Ono što je Miroslavu najvažnije, jeste kvalitetna ishrana na kojoj se ne sme štedeti. On sam proizvodi hranu, te je pred ovcama uvek samo kvalitet koji one rado jedu.

Međutim, da bi ovca bila uvek u reprodukciji, ona mora imati idealne uslove i svu moguću pažnju domaćina, ističe Miroslav. I naravno, posmatrajući ih svakodnevno, tačno znate koja ovca i kakve potrebe ima. One opet zavise i od proizvodne faze u kojoj se pojedino grlo nalazi.

Agrosaveti---uzgoj-Il-de-France-ovaca---03

“Genetika je važna, ali se hranom postiže daleko više. Ovca kada je u kondiciji, kada je jaka, može pono da da. Na primer, meni kada se ovca ojagnji, ja ovna odmah puštam kod nje, tako da se ona tokom prvih 15 dana od jagnjenja opet pari.” – priča nam Miroslav.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Pramenka priznata i u Vojvodini

A to možete samo ako ste među stadom svaki dan, dodaje naš domaćin. Jedna ovca mu je u poslednjem jagnjenju dala 5 jagnjadi. Na žalost jedno je zgaženo, ali je važno to da ona daje 7 jagnjadi godišnje. Sad će možda tu cifru i prebaciti, te apsolutno zaslužuje svu pažnju našeg domaćina. A kada smo već kod brojki, poslednje jagnjenje na ovoj farmi je bilo uspešno i kada je pol jagnjadi u pitanju, te je rezultat 42 naprama 4 za ženske. Međutim, ovakav način držanja ovaca, tzv. stajski, ne bi bio presektivan bez subvencija, kaže Miroslav.

“Možda se može bez subvencija negde u Vojvodini gde imate velike pašnjake, ali ovako ih držati na jaslama, ne može. Jer subvencije pokriju hranu.”

Na žalost našem domaćinu subvencije još uvek nisu isplaćene za prošlu godinu što je veliki problem. Većina na taj novac računa, te bi bilo poštenije da država kaže da novca nema, dodaje Miroslav.

Pozitivno je pak to što se dosta ljudi vratilo iz grada na selo kako bi se bavili ovčarstvom, kaže naš domaćin. Međutim mnoge je omelo to što je sada za suvencije potrebno minimum 30 umatičenih ovaca, te su planovi mnogih ovčara stopirani dok ne povećaju svoja stada.

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime