Farma koza Vujanić iz Vrbasa: Cilj je preraditi mleko

0
768
Agrosaveti farma koza Vujanic 03

Na farmi koza Vujanić u Vrbasu trenutno ima 100 koza, a naši domaćini, Nemanja i Milena, se svojski trude oko svakog koraka. Farmu su osnovali 2015. godine, a uspeli su da dostignu to da svo mleko koje proizvedu i prerade. Počeci nisu bili ni malo jednostavni, lako nije ni danas, ističe Nemanja, ali uz puno truda i rada sve prepreke su uspešno prevazišli.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Imao sam ja i ranije nekih pokušaja da podignem farmu, međutim, tek 2015. sam u tome i uspeo. Išao sam po farmama, ispitivao i tada konačno odlučio. Krenuo sam sa 10 koza, godinama proširivao, pa danas imamo 100 grla na farmi. Važno je da na početku imate dobrog i iskrenog mentora koji će vam pomoći, jer svaki početak, ako nemate prethodnog iskustva, je težak.” – kaže Nemanja Vujanić.

Konstantno se u ovom poslu uči, dodaju Vujanići, a neophodna je i konstantna briga o kozama koje možda ne deluju kao zahtevne životinje, međutim, ako želite od koze da dobijete maksimum, to joj morate i pružiti, ističu Vujanići.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti farma koza Vujanic 02

Cilj je preraditi mleko 

Prvobitna ideja je ipak bila da Vujanići proizvode kozje mleko, predaju ga mlekari, međutim, situacija na tržištu ih je bukvalno naterala, tačnije ugurala u kolo prerađivača.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Novom Slankamenu

“Ako predaš sirovo mleko, nemate nigde. 50 dinara je cena kozijeg mleka bila tada, a i sada je. To ti je da se pokriješ, otprilike. Nije ni ovo bajno, ovde imaš puno više posla, međutim, smatram da je bolje tržištu ponuditi finalni proizvod. Dnevno preradimo oko 100 litara mleka i zaista se trudimo da to sve bude prirodno, kvalitetno.” – ističe Nemanja.

galenika psenica LG 1120x185px

Podsećamo, kada smo pisali o farmi koza i proizvodnji sira porodice Heđeši, i oni su nam tada rekli da ih je nužda naterala da prave kozije sireve, inače bi bili prinuđeni da mleko prodaju kao kravlje. U tom slučaju ne bi ni mogli da imaju koze, jer ne bi mogli da im pripreme hranu za zimu.

Takav stav u vezi sa preradom mleka kupci cene, neophodo je samo doći do njih, jer kada probaju sireve, kvalitet se sam prodaje. Ne predaju se Vujanići, jer kako kažu, kada su do sada sve pregurali, doćiće i do organizovanijeg plasmana, te ističu da se preko noći ništa ne može, neophodno je strpljenje, ali samo kvalitet zadržava mušterije.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti farma koza Vujanic 04

“Imamo zaista širok asortiman proizvoda. Od mladog kozijeg sira, preko zrelog, tvrdog sira, surutke, jogurta, sira sa začinima, sira u maslinovom ulju, itd. Zahtevan je ovo posao, morate paziti na svaki korak, na higijenu, temperaturu itd. Mi smo se tome ozbiljno posvetili. Za sada naše proizvode možete naručiti, ili nas pronaći na pijacama u Vrbasu i Kuli.” – kaže Milena, Nemanjina supruga.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jagnjilo

A za kraj možemo slobodno reći da je ovo princip “od njive do trpeze”, jer Vujanići hranu za koze sami proizvode. One u proseku daju oko 2 litre mleka, ima i nadprosečnih grla, ali ovim prosekom su naši domaćini zadovoljni. Dakle, farmu imaju, dovoljan broj koza, dovoljne količine mleka. Obezbedili su i kvalitetan proizvod, te što se daljih planova tiče, oni se prevashodno ogledaju u očuvanju svega nabrojanog. Akcenat će im uvek biti isključivo na doslednosti kada je kvalitet njihovih proizvoda u pitanju.

Prethodni tekstViše od 40 odsto gazdinstava u Hrvatskoj ugašeno nakon ulaska u EU
Sledeći tekstVelike promene u načinu uzgajanja i skladištenja krompira

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime