Naša farma kozica

0
1415
Agrosaveti---nasa-farma-kozica---02

Ljubitelji kozjeg sira iz Novog Sada i okoline sigurno su čuli za farmu “Naša farma kozica” iz Starih Ledinaca. Njeni vlasnici imaju pune ruke posla i svakodnevno veliki broj porudžbina. Kako su nam rekli naši domaćini, Tatjana i Nikola, oni su se ruku pod ruku pre četiri godine, bez imalo znanja, upustili u svet kozarstva i prerade kozjeg mleka. Oni su deca sa asfalta, te su morali bukvalno da uče od samih osnova, kažu nam Tatjana i Nikola.

Adama Asorbital 1120x180

“Sve smo započeli u januaru 2016. godine kada smo poslednjih 900 eura iz kuće dali za devet kozica. Sada ih imao 80-ak sa jarićima. E onda smo polako učili, išli smo na brojna predavanja na Poljoprivrednom fakultetu i tako malo po malo, ovladali smo proizvodnjom. Najvažnije je da smo sve ovo jako zavoleli.” – priča nam Tanja.

“Danas na muži imamo 42 koze, bude dnevno oko 80 litara mleka, a time smo zadovoljni. Zemlje nemamo, pa hranu kupujemo, ali imam neke ljude u Banatu te tamo nabavim sve.” – dodaje Nikola.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---nasa-farma-kozica---01

SVE ŠTO NAPRAVE, TO I PRODAJU

Imali su naši domaćini pune ruke posla već nakon prvog jarenja. Nisu se predali i ta odluka se pokazala kao ispravna, jer oni danas svo mleko prerađuju u ukusne delicije. Sve što naprave to i prodaju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza u Šumadiji

“Oboje smo želeli da pravimo neki naš proizvod. Da imamo finalni proizvod kojem ćemo mi diktirati cenu. Zaista smo se trudili da taj naš proizvod bude cenovno pristupačan. Sada imamo oko 13-14 proizvoda. Imamo dosta porudžbina, te nam to govori da radimo dobar posao. Sa prodajom nemamo problema.” – ističe Tanja.

Adama Tomigan XL 1120x180

“Za sada je to to, nećemo mnogo proširivati, imamo 20 mladih kozica koje će dogodine biti na muži. Toliko nas dvoje možemo sami odraditi, da je više ne bismo stizali. Iako potražnje za više sira imamo, ali ne bismo stizali, jer sve sami radimo.” – dodaje Nikola.

Agrosaveti---nasa-farma-kozica---03

PLANOVI BILI VELIKI, ALI ĆE MORATI DA SAČEKAJU

Deo koza na ovoj farmi jeste umatičen, ali subvencije još nisu stigle, kaže nam Nikola. Ali je veće razočarenje bilo u trenutku kada su videli da nisu prošli na konkursu Pokrajine za opremanje farmi, jer su imali planove da sve ovo podignu na jedan viši nivo.

KWS banner 728x90

“Želeli smo da opremimo farmu, da kupimo opremu, da sve to podignemo na jedan viši nivo, da sebi olakšamao. I jako smo se obradovali kada smo videli da smo prošli na Pokrajinskom konkursu, međutim razočarenje je usledilo kada su zbog korone smanjili sredstva, te je prošlo samo 50-oro sa liste, a mi smo bili 62. Ali šta je tu je, nećemo se nervirati.” – dodaje Nikola.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza i proizvodnja kozjeg sira na Popovici

Nema se vremena za nerviranje, jer porudžbine samo stižu. Obilazili su naši domaćini i brojne manifestacije na kojima su prodavali svoje proizvode, međutim, situacija sa korona virusom ih je odložila, ali ih sve to nije omelo, već su se pokrenuli i tokom vanrednog stanja sačuvali svoje mušterije, ali i stekli brojne nove kupce.

pylon galenika jan 023

Prethodni tekstLoša godina za lubenice u Mačvi
Sledeći tekstDEKALB hibridi uljane repice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime