Proizvodnja različitih kozijih sireva

0
3353
Agrosaveti---Proizvodnja-kozjih-sireva---01

Srđan Stamenković je bio dugogodišnji sportski novinar. Međutim, kada je pre nekoliko godina ostao bez posla, morao je pronaći alternativno zanimanje. Karijeru novinara, zamenio za zvanje farmera. Naime, rešio je da napusti gradski asfalt i zameni ga seoskim. Na porodičnom imanju u selu Ivanovo nedaleko od Pančeva, podigao je manju farmu koza, na kojoj danas, zajedno sa devojkom Tanjom, pravi autentične kozje sireve.

Adama Asorbital 1120x180

“Koze jesu stalna obaveza, ali nije to neizdrživ posao. To su mile i pametne životinje. Onda smo krenuli u preradu. Oduvek sam voleo kozji sir, mladi kozji sir sam kupovao na Vidikovcu. Međutim, kompletnu hranu za koze kupujem, te mi se ne isplati da pravim takav sir. Onda, korak po korak, krenuo sam sa začinskim sirevima i sada imam svoju klijentelu.” – priča nam Srđan.

PRVI KONTAKT SA KOZOM PRI PRAVLJENJU FARME

Danas na farmi imaju desetak koza i kako nam je ispričao Srđan, sam start nije bio ni malo jednostavan. Iako je oduvek voleo životinje, tada je kozu prvi put dotakao, kroz šalu nam priča naš domaćin koji se apsolutno pronašao u ovom poslu. Sva sreća pa su koze pametne životinje i bile su naviknute na mužu, te u tom pogledu nije bilo većih problema, kaže Srđan. On i Tanja su koze vrlo brzo zavoleli, te danas svaku bukvalno poznaju u dušu. A zahvalnost za pažnju i ljubav koje dobijaju na farmi, koze svojim vlasnicima vraćaju kroz kvalitetno mleko od kojih nastaje čitava paleta kozjih sirava.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Agrosaveti---Proizvodnja-kozjih-sireva---02

“Prvo da kažem da smo mi krenuli sa jednom malom farmom i planiramo da tako i ostane. Da ostane farma na kojoj se radi sa srcem i dušom. Ovde se svaka životinja voli i zato je sve to tako. Sir smo radili onako kako to mi volimo, a volimo specifične sireve. Sireve sa puno začina, orašastih plodova itd. Zatim smo oslušnuli šta je to što kupci traže, tako smo se igrali i došli do rezultata koji se svima sviđaju.” – kaže Tanja.

PROČITAJTE I...  Povratak na selo - gazdinstvo Zdravkovac

“Mi imamo malu, ekskluzivnu proizvodnju, svako ko se javi kaže šta hoće i mi to napravimo. Ne postoji nemoguća kombinacija: aronija, vino, pivo, orašasti plodovi, paprika, egzotični začini, itd.” – dodaje Srđan.

1120x180px

ŠEVR SIR OMILJEN MEĐU KUPCIMA

Kupci su ljudi koji vole da uživaju u hrani i koji vole da uživaju u vinu, rakiji i namirnicama koje uz to idu. Sir inače prave kako kažu na vojvođanski način, od nekuvanog mleka, a egzotični začini daju pravi gastronomski doživljaj. Iz mnoštva kombinacija izdvojio se sir “ševr” koji je osvojio i najzahtevnije kupce.

Agrosaveti---Proizvodnja-kozjih-sireva---04

“Ševr na francuskom znači koza. To je specifično izrađen sir koji može da se seče na kriške, ali koji može i da se maže. Trebalo nam je vremena da savladamo tehnologiju. Kombinujemo ga sa različitim začinima i sad ne možemo da napravimo koliko se traži.” – priča nam Tanja.

Adama Soratel 1120x1080

Ono što ih još izdavaja od drugih jeste to što možete vi sami da osmislite kombinaciju začina, te baš takav sir, po vašoj ideji osmišljen, i kupite na ovoj farmi. To je prednost manje proizvodnje, kaže Srđan. Inače, njegove koze nisu umatičene, jer je uvideo da se na obećane pare dugo čeka, te je smatrao da mu to nije potrebno. On želi da napravi svoje lično, malo, vrhunsko stado koza koje će mu davati mleko određenog kvaliteta neophodnog za njegovu malu mlekaru.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kozjeg mleka i sira u Veterniku

Iako je zadovoljan kozama koje ima, voleo bi da nabavi i nubijsku kozu, međutim to još nije uspeo, pa je u svoje stado ubacio bursku rasu.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Agrosaveti---Proizvodnja-kozjih-sireva---03

“Nisam još uspeo da nabavim nubijskog jarca. Nubijska rasa daje masnije mleko, te sam onda nabavio burskog, pa mislim da ću ukrštanjem sa alpinom dobiti masnije mleko koje mi treba za sireve.” – kaže Srđan.

Na farmi koza “Olga” osim u delicijama od kozjeg mleka, možete uživati i u prelepom ambijentu. Možete provesti dan sa zanimljivim i vedrim domaćinima, družiti se sa životinjama i uživati u arhaičnim stvarima porodične kuće. Kako su nam rekli Tanja i Srđan, oni sa svojim kupcima postaju prijatelji vrlo lako, što je još jedna od blagodeti posla u koji su uplovili.

Adama Tomigan XL 1120x180

Prethodni tekstDa li će eksploatacija litijuma da nam uništi poljoprivrednu proizvodnju?
Sledeći tekstSuzbijanje korova u usevu soje – RITMIX PLUS

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime